Indijski kardinal imenovao je komisiju koja bi se trebala pozabaviti pitanjem međureligijskih brakova budući da je tema postala aktualna u zemlji.

Kardinal George Alencherry koji je ujedno poglavar Siro-malabarske katoličke Crkve sazvao je komisiju nakon što se katolkinja oženila za muslimana u crkvi svetog Josipa u gradu Kochi u saveznoj državi Kerala.

Spornim se pokazalo pitanje jesu li zadovoljeni svi potrebni uvjeti kako bi se katolkinja udala za osobu koja nije kršćanin, a prema nekim tvrdnjama župa iz koje dolazi mlada, smještena u drugoj biskupiji od one u kojoj su se vjenčali, nije dala potrebna dopuštenja.

Ta je ženidba privukla veću pozornost budući da je na njoj sudjelovao umirovljeni biskup Satne, Matthew Vaniakizhakel, koji se kasnije ispričao zbog svoje nazočnosti.

Iako je u Indiji tek 2 posto kršćana u Kerali ih je oko 20 postao. U toj je saveznoj državi ujedno sjedište Siro-malabarske katoličke Crkve.

Crkva dopušta međureligijske brakove samo uz odgovarajuća dopuštenja crkvenih vlasti i ako katolički supružnik obeća da neće napustiti svoju vjeru te da će odgajati djecu u katoličanstvu. Ta se dopuštenja u Indiji nerijetko uskraćuju zbog bojazni za vjeru katoličke strane, piše Crux.

Kontroverzni slučajevi u Kerali potaknuli su katoličke aktiviste da optuže muslimane za “ljubavni džihad”, odnosno da sklapaju brakove s nemuslimanskim stanovništvom kako bi ih obratili na islam.

Zbog istog je razloga u pojedinim saveznim državama vladajuća stranka Bharatiya Janata Party (BJP) uvela pooštrene zakone za sklapanje međureligijskih brakova koje uključuju potrebu službenog odobrenja za sklapanje braka. Tvrde da time žele zaštititi hinduistkinje od “prisilnog obraćenja na islam” nakon ženidbe.

Ovakve slučajeve komentirao je i nadbiskup Bangalorea Peter Machado kazavši kako je sklapanje braka u svrhu obraćanja nešto nad čime se treba zamisliti.

Nadbiskup je primijetio da ženidbeni zakon katoličke Crkve kaže kako osoba koja se ženi prikrivajući informaciju koja na bitan način može ometati bračni život sklapa nevaljan brak.

U tom smislu Machado tvrdi da je brak u kojeg osoba ulazi “samo kako bi obratila drugu osobu”, nevaljano sklopljen.

Siro-malabarska katolička Crkva je Crkva istočnog sirijskog obreda, a nalazi se u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom. Vjernici Siro-malabarske Crkve smatraju se izravnim potomcima sv. Tome apostola koji je u Indiju došao 52. godine i pristao u Kodungalluru, na obalama Kerale, danas jedne od saveznih indijskih država. Pripadnici ove Crkve stoga se nazivaju “Tomini kršćani”, a tradiciju o nastanku ove Crkve nalazimo u apokrifnim Djelima apostola. Danas u Indiji postoje 24 siro-malabarske biskupije i 3000 župa s oko 4,6 milijuna vjernika.