Prvi međunarodni susret mladih održan je 1984. na inicijativu pape Ivana Pavla II. Na prošlom susretu mladih u Madridu sudjelovalo je više od 1,5 milijuna ljudi. Sljedeći Svjetski dan mladih održava se u srpnju 2013. u Rio de Janeiru, u Brazilu.

Krakov

Kako je priopćila Krakovska nadbiskupija, nastojanja kardinala Stanislawa Dziwisza da se taj događaj upriliči u drugom po veličini poljskome gradu rezolucijom je poduprlo i Gradsko vijeće. Lokalni političari ukazuju na to da se 2015. obilježava 10. obljetnica smrti pape Ivana Pavla II. (1978-2005). On je bio pokretač Svjetskog dana mladih, a prije izbora za Papu bio je nadbiskup u Krakovu (1964-1978).

Jedna poljska katolička organizacija susret mladih sa svih kontinenata sa Svetim Ocem već reklamira na internetskoj adresi www.krakow2015.org.pl. Do sada je na toj stranici ideju da se Svjetski dan mladih održi u Krakovu poduprlo gotovo tri tisuće potpisnika. Susret je, inače, već jednom održan u Poljskoj i to 1991. godine, u marijanskom svetištu Čenstohova.
Osim Krakova, želju za organizacijom susreta izrazila je i Latvija, i to njen glavni grad Riga. Prijedlog je iznio nadbiskup baltičke metropole Zbignev Stankevics u ljetu 2011.
Dziwisz je papu Benedikta XVI. osobno pozvao još u rujnu 2011., moleći ga da u Krakovu blagoslovi crkvu u izgradnji, posvećenu bl. Ivanu Pavlu II. Tom prigodom dugogodišnji osobni tajnik blaženoga Pape rekao je za Radio Vatikan da bi se tako “Svjetski dan mladih vratio u Poljsku, gdje je na neki način i nastao”.
Prvi međunarodni susret mladih održan je 1984. na inicijativu pape Ivana Pavla II. Na prošlom susretu mladih u Madridu sudjelovalo je više od 1,5 milijuna ljudi. Sljedeći Svjetski dan mladih održava se u srpnju 2013. u Rio de Janeiru, u Brazilu. Tek tada i ondje će biti objavljeno hoće li se idući susret održati 2015. ili 2016. godine, odnosno u kojem će se mjestu mladi iz cijeloga svijeta ponovno okupiti. (ika/bitno.net)