Benedikt VI.

Prijatelji, suradnici i studenti Benedikta XVI. okupili su se kako bi, objavljivanjem jedne knjige, obilježili deset godina od izbora kardinala Josepha Ratzingera za papu. Knjigu, naslovljenu „Benedikt XVI. – Sluga Božji i sluga ljudi“ objavila je Vatikanska izdavačka knjižara, u suradnji s njemačkom izdavačkom kućom Schnell & Steiner, a predstavljena je 20. travnja u Vatikanu. Tom je prigodom najavljeno i osnivanje knjižnice posvećene spisima Pape emeritusa.

19. travnja 2005. godine Joseph Ratzinger bio je izabran za papu. Od toga je trenutka njegovo papinstvo trajalo osam godina, a završilo je nekoliko tjedana nakon povijesnoga govora u kojemu je najavio odricanje od službe, 11. veljače 2013. godine.

Spomenuta knjiga govori o glavnim razdobljima, oslanjajući se na prinose onih koji su ga upoznali izbliza i koji su radili s njim, kao i na fotografije koje ga prikazuju u najznakovitijim trenutcima, poput sprovoda svetoga Ivana Pavla II., i povijesnoga prvog susreta s papom Franjom. Upravo je kontinuitet među tom trojicom papâ istaknuo kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Zbora za nauk vjere, i autor teksta o odnosu Benedikta XVI. i svećeništva. Uvod u knjigu napisao je msgr. Georg Gänswein, pročelnik Papinskoga doma i suradnik Josepha Ratzingera od 1996. godine.

Radio Vatikan | Bitno.net