Erste banka na svojoj Facebook stranici iskazala je potporu “Povorci ponosa”, koja će se ove subote održati u Zagrebu, što je rezultiralo mnoštvom kritika njezinih klijenata, kao i ostalih korisnika Facebooka.

“18 godina ljubavi. 18 godina borbe. 18 godina ponosa. Proslavimo punoljetnost na Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride u Zagrebu, 8. lipnja u 15 sati kod Mimare”, stoji u objavi koja se jučer u 11 sati pojavila na Facebook stranici banke.

18 godina ljubavi. 18 godina borbe. 18 godina ponosa. Proslavimo punoljetnost na Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji …

Objavljuje Erste bankaČetvrtak, 6. lipnja 2019.

Nije trebalo proći mnogo vremena prije nego što su se ispod objave pojavili brojni komentari s izrazima negodovanja, koji su kod nekih bili popraćeni i konkretnom odlukom o prekidu suradnje s Erste bankom:

“Erste Banka, čekao sam istek poslovnoga kredita da mogu zatvoriti oba svoja poslovna računa kod vas. To ću i učiniti ovu jesen. Od banke očekujem da mi prodaje kredite, a ne ideologije.”

“Ovo se zove Virtue signalling, korporacije koriste svoju tržišnu poziciju i moć kako bi nametali određenu ideologiju. To što su većina vodećih brendova aktivno uključeni u sustavnu indoktrinaciju, a na izborima sve više pobjeđuju opcije suprotnih vrijednosti, samo govori tko je na strani naroda. Go woke, go broke. Ne želim da mi banka, brijači aparat ili tenisice govore što i kako da mislim.”

“Kakve veze ima jedna ozbiljna (barem bi takva trebala biti) financijska institucija s gay prideom? ? Stavovi pojedinaca banke ne bi smjeli biti službeni stav banke, sumnjam da svi djelatnici stoje iza ovoga, a i velik broj klijenata se zasigurno ne slaže… Banke se bave financijskim uslugama i točka. Ne vidim potrebu dodvoravanja tako niskim potezima…”

Administratori Ersteove Facebook stranice štetu su pokušali ‘sanirati’ odgovorima kako su im “svi klijenti jednako važni”, no kada treba dati financijsku i javnu podršku čini se da odabiru samo neke. Stoga su ih pojedini komentatori pozvali da podrže i Hod za život iduće godine kako bi dokazali svoju tezu, iako je vjerojatnost da će stajati iza riječi o ‘jednakoj važnosti svih klijenata’ jako mala:

“Erste banka, nastavno na vaš komentar, vidimo se sljedeće godine na Hodu za život koji upravo podržava ono što ste napisali. ??”

“Otkad banke promoviraju politički obojeni aktivizam? Možemo li vas očekivati onda i na Hodu za život iduće godine?”

Ivo Džeba | Bitno.net