Biskup kenijskog grada Murang’a, James Wainaina, izjavio je da bi potencijalno testiranje cjepiva za koronavirus na njegovim sunarodnjacima moglo biti u suprotnosti s ljudskim dostojanstvom, posebice ako Kenijci ne budu upoznati sa svim rizicima testiranja, piše CNA.

Biskupova izjava dolazi nakon što je najtiražniji kenijski list Daily Nation objavio tekst u kojem stoji da lokalni znanstvenici koji sudjeluju u međunarodnoj studiji čekaju konačna odobrenja “kako bi se na Kenijcima mogla testirati tri lijeka”.

Prema riječima dr. Loice Achieng Ombajo, njezin tim koji radi na projektu testiranja već je dobio odobrenje vladina odbora za etiku, te sada čeka konačno odobrenje od još dvaju odbora.

Osim toga, bojazan Kenijaca izazvale su i riječi oxfordskog znanstvenika Andrewa Pollarda koji je prošli mjesec potvrdio da postoji suradnja s istraživačima u Keniji kako bi se u toj zemlji provela testna cijepljenja.

Wainaina smatra kako spomenuti planovi ne pokazuju poštovanje prema Kenijcima i mogući su pokazatelj oportunističkih tendencija stranih agencija kako bi se iskoristilo siromašne.

Prema njegovim riječima, činjenica da vlada nije komentirala napise najtiražnijeg lista o testiranjima Kenijaca, “ostavlja javnost s više pitanja nego odgovora”.

“Svi moramo ostati budni na strana uplitanja, uključujući istraživačke agencije koje planiraju doći i namamiti Kenijce novcima, te usaditi strah prema bolesti kako bi ljudi pristali podvrgnuti se ispitivanjima takvih cjepiva i lijekova”, rekao je kenijski biskup dodavši kako “siromaštvo ne lišava osobu dostojanstva”.

Pozvao je kenijske vlasti da ako je potrebno “zabrane takvim agencijama ulazak u zemlju”, sve dok se ne pokaže da su cjepiva i lijekovi sigurni, a poštivanje dostojanstva zagarantirano.

“Iako je pandemija bolesti COVID-19 vrlo ozbiljna stvar, ne smije se ni na koji način koristiti kako bi se kompromitirala prava i dostojanstvo građana”, izjavio je biskup.

Budući da “cjepivo ili lijekovi mogu imati nuspojave, moramo biti uvjereni u njihovu sigurnost i očuvati dostojanstvo građana”, smatra Wainaina.

Kenija trenutno ima 758 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, te 42 potvrđena smrtna slučaja.

“Kenija nije najpogođenija zemlja u Africi i svijetu”, primijetio je biskup, zaključivši kako to ostavlja upitnim “mudrost odabira Kenije kao testnog poligona za cjepiva i lijekove”.