Bivši nuncij u SAD-u i žestoki kritičar pape Franje, nadbiskup Carlo Maria Vigano navodno se pridružio sedevakantistima, piše Katholisch.de pozivajući se na nekoliko tradicionalističkih blogova.

Isti izvori donose kako ga je ekskomunicirani engleski biskup Richard Williamson, bivši član Svećeničkog bratstva svetog Pija X., ponovno zaredio za biskupa sub condicione. Riječ je o uvjetnom ređenju kojim se pretpostavlja da Viganoovo biskupsko ređenje koje se dogodilo 1992. godine možda nije bilo valjano.

Kako navodi Katolisch.de, Williamson ne smatra Franju legitimnim papom što ga svrstava u red sedevakantista, tj. onih koji smatraju da je stolica svetog Petra upražnjena. Većina sedevakantista smatra da valjanog pape nema još od smrti Pija XII. 1958. godine, dok drugi smatraju da je Ivan XXIII. bio posljednji legitimni papa.

Samog Williamsona je 1988. godine za biskupa zaredio mons. Marcel Lefebvre, utemeljitelj Svećeničkog bratstva svetog Pija X., koje je kasnije izbacilo Williamsona.

Još nije javno poznato čime će se Vigano sada baviti, no znakovito je da je prošle godine osnovao organizaciju naziva “Exsurge Domine” sa sjedištem u Rimu čija je zadaća povezati različite tradicionalističke skupine.

Vigano je proteklih godina najpoznatiji kao autor pisma u kojem je optužio papu Franju da je štitio Theodorea McCarricka te ga javno pozvao da podnese ostavku. Kasnije je bivši nuncij u SAD-u nastavio s otvorenim pismima u kojima je sve žešće napadao Vatikan, ali se i osvrtao na politička pitanja poput predsjedničkih izbora u SAD-u, izražavajući podršku Trumpu, ili agresije Rusije na Ukrajinu za koju je optužio NATO i SAD.