SSPX

Svećeničko bratstvo svetog Pija X. (SSPX) potvrdilo je kako je iz svojih redova protjeralo engleskog biskupa Richarda Williamsona, istoga onoga koji je svojedobno zbog izjava kojima je negirao holokaust izazvao val ogorčenja u javnosti i u nezgodan položaj doveo Svetu Stolicu koja je upravo u to vrijeme opozvala ekskomunikaciju za nekoliko biskupa Bratstva.

SSPX objavilo je priopćenje u kojemu se navodi kako se “Williamson već nekoliko godina distancirao od upravljačkih struktura Bratstva, te odbija pokazati poslušnost i poštovanje prema svojim duhovnim starješinama”. Zbog toga je vrhovni general donio “bolnu odluku o isključenju Williamsona iz Bratstva”.

Podsjetimo, Williamson (72) je jedan od četvorice biskupa Bratstva koje je neovlašteno, dakle bez dozvole Pape, zaredio nadbiskup Marcel Lefebvre u Švicarskoj 1988. s čime su svi oni kažnjeni ekskomunikacijom latae sententiae, dakle automatski izopćeni. U siječnju 2009. papa Benedikt XVI. je na zahtjev čelnika Bratstva opozvao tu ekskomunikaciju kako bi ponovno započeo dijalog o mogućem pomirenju s otpadničkim udruženjem koje je kritiziralo neke od zaključaka Drugog vatikanskog koncila. Međutim, upravo negdje u to vrijeme objavljen je razgovor s Williamsonom u kojemu je ovaj tvrdio kako “postoje povijesni dokazi” da u njemačkim koncentracijskim logorima nije ubijeno 6 milijuna Židova, nego “najviše 300.000 njih”, te da niti jedan od njih nije ubijen u plinskim komorama, koje, tvrdio je on, uopće nisu niti postojale. Njegove izjave izazvale su ogorčenje u javnosti, a svjetovni mediji tada su kritizirali odluku Vatikana o ponovnom uspostavljanju dijaloga s Bratstvom, iako se vrh SSPX-a tada jasno distancirao od Williamsonovih stavova, a vrhovni general bratstva Bernard Fellay zabranio mu istupati u javnosti.

Očito je tadašnji istup Williamsona bio samo jedan od problema koji su već postojali između engleskog biskupa i ostatka Bratstva, što sada potvrđuje i ova odluka vrhovnog generala. Upravo je Williamson bio jednim od glavnih protivnika pregovora Bratstva s Vatikanom.

Inače, pregovori između Svećeničkog bratstva Pija X. i papinskog povjerenstva Ecclesia Dei trenutačno su u fazi u kojoj su čelnici Bratstva napomenuli kako im je potrebno još “vremena za promišljanje i proučavanje” prijedloga Svete Stolice.

G. A. | Bitno.net