PREFEKT DIKASTERIJA ZA BISKUPE

Kardinal Marc Ouellet optužen za seksualno uznemiravanje

Navodna žrtva o slučaju je početkom 2021. obavijestila i papu Franju.

Tino Krvavica
Kardinal Marc Ouellet/Foto: Vachon Francis/CP/ABACA

Kardinal Marc Ouellet/Foto: Vachon Francis/CP/ABACA

Kanadski kardinal Marc Ouellet, prefekt Dikasterija za biskupe, optužen je da je kao nadbiskup Quebeca seksualnu uznemiravao pastoralnu djelatnicu.

Navodi su dio grupne tužbe za seksualno zlostavljanje koja uključuje iskaze stotinjak svjedoka, navodnih žrtava svećenika i drugih crkvenih djelatnika od 1940. do danas. Tužba, podignuta u utorak 16. kolovoza, obuhvaća 88 svećenika optuženih za zlostavljanje.

Kardinal Ouellet, koji je nadbiskupijom upravljao od 2002. do 2010., najviše je rangirana osoba u tužbi.

Njegova navodna žrtva, u dokumentima identificirana samo kao “F”, je u vrijeme kada su se napadi dogodili, između 2008. i 2010., radila kao pripravnica za nadbiskupiju Quebec.

U razgovoru za Enquête, istraživački tim Radio Kanade, “F” je izjavila kako ju je sadašnji prefekt više puta neprimjereno dodirivao u javnosti.

“Uhvatio me i onda su se njegove ruke spustile poprilično nisko niz moja leđa.”

“Prilično nametljivo za, recimo, nekoga tko je moj nadređeni, tko je nadbiskup Quebeca”, otkrila je prošlog proljeća u razgovoru s novinarima.

Tijekom istog susreta, kardinal joj je rekao da bi ju, s obzirom da se vide već drugi puta u tom tjednu, mogao i poljubiti u obraz jer nema ništa loše u tome da se malo počasti.

“Bilo mi je iznimno neugodno, osobito ta riječ “počastiti”. Kao da sam njegova poslastica”, poručila je “F”.

U tužbi se ističe da je navodna žrtva u siječnju 2021. o slučaju pisala i papi Franji. Krajem veljače iste godine primila je e-mail u kojem je navedeno kako će istragu protiv kardinala Ouelleta provesti o. Jacques Servais. Mjesec dana kasnije “F” se virtualno sastala sa svećenikom no od onda nije bilo nikakve komunikacije s Vatikanom.

Inače, kardinal Marc Ouellet više je puta otvoreno govorio o seksualnom zlostavljanju u kontekstu svećeničke formacije, piše Catholic News Agency.

Na sastanku predsjednika biskupskih konferencija Europe 2018., prefekt Dikasterija za biskupe izjavio je da “više žena treba sudjelovati u svećeničkoj formaciji” kako bi se spriječila zlostavljanja.

Slično je ustvrdio u jednom intervjuu 2020., istaknuvši da je “za svećenika učenje kako se odnositi prema ženama u sklopu formacije humanizirajući faktor koji potiče ravnotežu između čovjekove osobnosti i afektivnosti”.

Dodajmo i da je 2018. Ouellet javno raspravljao s nadbiskupom Viganòom o detaljima slučaja osramoćenog kardinala Theodorea McCarricka, optuženog za brojna djela seksualnog zlostavljanja.