Umirovljeni nadbiskup Hong Konga kardinal Joseph Zen Ze-kiun, nakon uhićenja u srijedu 11. svibnja, čeka sudski proces bez posjedovanja putovnice, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.

Kardinal Zen (90) priveden je u policijsku postaju Chai Wan te je ispitan zbog „svoje umiješanosti u raspušteni humanitarni fond za prosvjednike uključene u prodemokratske aktivnosti“. Još su uhićeni odvjetnica Margaret Ng, aktivistica i pjevačica Denise Ho, bivši zakonodavac Cyd Ho, koji je već bio u zatvoru zbog ilegalnog okupljanja, te akademik Hui Po-keung.

Oni i kardinal Zen morali su predati svoje putovnice prije nego što su pušteni na slobodu. Uhićena četvorka bili su povjerenici Fonda za humanitarnu pomoć 612 koji je pomogao u pokrivanju pravnih i medicinskih troškova za prosvjednike koji su uhićeni tijekom prodemokratskog pokreta od 2019. Vlada je, međutim, rekla da fond podržava nasilje. Njihova uhićenja uslijedila su tri dana nakon izbora u Hong Kongu kada je bivši policajac i šef sigurnosti John Lee bio jedini kandidat. On je obećao „ojačati nacionalnu sigurnost i olakšati veću integraciju grada s komunističkom Kinom“.

Jedan od svećenika iz Hong Konga, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je International Christian Concernu (ICC) da je umirovljeni kardinal Joseph Zen Ze-Kiun prvi katolički kardinal uhićen na kineskom tlu u posljednjih nekoliko desetljeća. „Podsjeća nas na herojskog šangajskog kardinala Kunga koji je uhićen 1955. godine. Jako nam je žao što se to dogodilo i molimo da mu Bog da milost i snagu da nastavi svoju bitku za vjersku slobodu i demokraciju“, rekao je.

Kardinal Zen poznat je po tome što je uporni zagovornik vjerske slobode i demokracije. Rodom iz Šangaja, on često poziva na demokraciju i kritizira Kinu zbog ugnjetavanja pučanstva, osobito onih iz podzemne katoličke zajednice. Također, kritizirao je kinesko-vatikanski sporazum iz 2018. koji je kineskim vlastima dao veći utjecaj na imenovanja biskupa. Otvoreno je iznosio svoje stavove protiv Komunističke partije Kine te je davao podršku prodemokratskim aktivistima. Nazvan je „lažnim prorokom“, a imao je prijetnje dok se pripremao slaviti misu u spomen na žrtve masakra na Tiananmenu.

„Erozija slobode u svim aspektima u Hong Kongu je vrlo zabrinjavajuća jer se sve veći broj boraca za slobodu uhićuje i zatvara zbog izmišljenih optužbi“, rekla je Gina Goh, regionalna menadžerica ICC-a za jugoistočnu Aziju. „Ako 90-godišnji i poštovani kardinal nije mogao biti pošteđen, to ukazuje da će pravni sustav i dalje biti zloupotrebljavan kako bi vlast uhvatila svakoga u Hong Kongu za koga smatraju da predstavlja prijetnju gradu. Vatikan i svijet trebaju dići glas i stati uz kardinala“, nadodala je. Inače, kardinal Zen je otvoreno podržao prodemokratski pokret, koji se usprotivio zakonu iz 2020., a koji je pod izlikom suradnje s inozemnim silama ograničio građanske slobode, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.