Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson osudio je sve veću prisilnu prostituciju u vrijeme velikih sportskih događanja. Za Olimpijske igre u Londonu mora se pokrenuti medijska kampanja koja će ukazati na taj rastući problem, rekao je predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir novinarima 9. svibnja u Rimu.

Turkson

Kardinal Turkson ukazao je na veliki porast prostitucije u Africi u tijeku Afričkog kupa 2008. u Gani ili Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010.

Trgovina ljudima za prostituciju, kao i iskorištavanje radne snage ili uzimanje organa, moderni su oblici ropstva kojima “beskrupulozni kriminalci” pune svoje džepove, istaknuo je kardinal porijeklom iz Gane. Nacionalni zakoni i međunarodni sporazumi nisu dostatni za suprotstavljanje tom ropstvu. Treba učiniti puno više da bi se kriminalce spriječilo, a žrtve zaštitilo. Krijumčare se mora kazneno-pravno progoniti, poručio je kardinal Turkson na kraju zasjedanja o toj temi.

Londonski inspektor Kevin Hyland, zadužen za borbu protiv trgovine ljudima, rekao je na zasjedanju da su žrtve trgovine uglavnom mladi u dobi do 25 godina. Radeći zajedno s crkvenim utočištima za žrtve, policija se uspijeva bolje boriti protiv trgovine ljudima, jer su svećenici često prve osobe s kojima žrtve kontaktiraju. Crkva u suradnji s policijom može pridonijeti podizanju svijesti o tom problemu kod stanovništva. (ika/bitno.net)