Čitava Poljska priziva i očekuje kanonizaciju Ivana Pavla II.,“i bilo bi predivno kad bi se to dogodilo u Godini vjere, to jest do studenoga”. Riječi su to kardinala Stanislawa Dziwisza, krakovskog nadbiskupa, povijesnog posebnog tajnika Karola Wojtyle, koji poriče da je razgovarao s papom Franjom o proglašenju svetim poljskog Vrhovnog svećenika, ali ne krije nadu da bi se obred mogao dogoditi u kratkom vremenu, “možda u listopadu, 35 godina od njegova izbora na Stolicu sv. Petra”. Jasna je to molba Kardinala koji je gotovo dvadesetisedam godina živio uz Ivana Pavla II. Kako god, u svakom slučaju,“sretan je što će to proglašenje slaviti Franjo”, jer Jorge Mario Bergoglio “će poput Ivana Pavla II. rušiti zidove, širom će raskriliti vrata Crkve svima, i približiti svijet Crkvi“.

Po čemu Vas Franjo podsjeća na Ivana Pavla II.?

“Radostan sam zbog izbora u Konklavama iz više razloga, a jedan od njih je što Bergoglio govori jezikom siromaštva, jednostavnim govorima, a Crkvi je potrebna ta karizma. A onda i zato jer sliči Karolu Wojtyli: drago mi je, međutim, istaknuti da je Bergoglio imenovan za nadbiskupa 1992., te za kardinala 2001. po rukama Ivana Pavla II. Uvjeren sam da će ih povijest združiti u jednom djelu: otvoriti vrata Crkve svima, učinivši je bližom svakodnevnom i konkretnom životu  ljudi; stvoriti mostove i s udaljenim i protivnim ‘svjetovima’. Polazeći od komunikacije: Franjo ima način komuniciranja sličan Wojtylinom: vidjeli smo to prvih dana: poštuje protokol, ali voli govoriti ‘spontano’, izravnim i jasnim govorom. A to uvećava simpatiju prema njemu”.

Dolazi li Vam na pamet i što drugo?

“Wojtyla se borio protiv ekstremizma komunizma, Bergoglio protiv zastranjenja ‘Teologije oslobođenja’: nisu utvrdili da je rješenje društvenih problema u marksizmu. A onda, prvi uzvici kardinalima u Konklavama nakon izbora: ‘Neka vam Bog oprosti zbog onog što ste učinili’ Bergoglia, ‘lijepo ste to udesili’ Wojtyle: smisao i ironija su isti”.

Je li Vaša izjava o Wojtyli da nije sišao s križa  bila u usporedbi s odricanjem do službe Benedikta XVI.?

“I dalje me žalosti ta polemika, muči me svaki dan, jer nisam to rekao. Nisam stavio u odnos, ili još gore u suprotnost, odricanje Benedikta XVI. i ponašanje Ivana Pavla II. Ja beskrajno volim  Josepha Ratzingera, beskrajno”.

Franju ste izabrali brzo: kakvo značenje ima ta brzina?

“Znači da je zbor kardinala radio ozbiljno, da je zreo, odgovoran i jedinstven. I znači također da je Konklave vodila ruka Gospodnja”.

Jesu li otrovi koji su posljednjih godina karakterizirali Crkvu ušli u Sikstinsku kapelu?

“Ne. Svrstavanje nas kardinala na kurijalne, reformatore, ili pak ono iz prošlosti na konzervativne i progresiste, to su beskorisne konstrukcije. Istina je da su potrebne neke promjene u Kuriji – a ime Pape, koji doziva u pamet ‘reformatora’ svetog Franju, je dobar predznak. Ali postoje i pretjerivanje od strane medija. Kardinali su dobre i pripremljene osobe”.

Ali potvrda da su postojale napetosti u generalnim kongregacijama koje su prethodile Konklavama?

“Postoje razlike u mišljenjima: mi smo zrele i inteligentne osobe, i svatko od nas ima svoj način razmišljanja: razgovarati i raspravljati doprinosi da idemo naprijed. Jao nama da se nismo međusobno suprotstavljali”.

Ovo se činila dobra prilika, nakon 35 godina, za jednog papu talijana, kard. Angela Scolu. Zašto po Vama nije bilo tako?

“Bergoglio ima talijanske korijene. Je li to dovoljno kao odgovor?”

[facebook]Želite li još zanimljivih intervjua, kliknite like[/facebook]

Mogu li Vam reći da nije?

“Ne moraju nužno svi biti pape da bi služili Crkvi. A onda u svakom slučaju mislim da ne treba razmatrati nad nacionalnošću Vrhovnog svećenika. U čitavom kardinalskom zboru ima osoba koje su izvrsne. Želite li jedno ime koje ima veliku budućnost pred sobom?”

Recite mi…

Kardinal Luis Antonio Tagle, filipinac. On je posebna, vrlo simpatična osoba s tim svojim ‘dječačkim’ izgledom, sve razveseljuje”.

Vratimo se Papi: što se pomislili kad ste čuli da će se zvati Franjo?

“Izabravši ga objavio je program pontifikata: siromaštvo, jednostavnost i poniznost. I odmah ih je stavio u praksu”.

Jeste li već štogod posebno rekli Franji?

“Ponovio sam mu poziv, već izražen Benediktu XVI., da organizira Svjetski susret mladih u Krakovu – i razumljivo da dođe k nama – prigodom 1050 godina od ‘pokrštenja Poljske’,  2016. godine”.

Izvor: Vatican Insider
Prevela: Verica Kraš Villa