Kardinal Schönborn u govoru na predstavljanju knjige “L’ultima parola”, talijanske dopisnice iz Vatikana Giovanne Chirri, izrazio kritike zbog neuspjele Papine isprike i prozvao kardinale Castrillóna i Bertonea kao odgovorne u slučaju Williamson

Kardinal Christoph Schönborn izrazio je žaljenje zbog nedostatnog uvažavanje Benedikta XVI., čiji je učenik bio, uzevši u zaštitu Papu u miru kojemu se predbacuje da je odgovoran za zastoje u komunikaciji tijekom svog pontifikata. U ublažavanju posljedica afere negiranja holokausta od strane Richarda Williamsona, papa Benedikt XVI., “koji za tu katastrofu sam uopće nije bio odgovoran”, prikazan je kao “iznimno vješt u komunikaciji”, rekao je Schönborn 11. prosinca, tijekom predstavljanja knjige Giovanne Chirri u Rimu. Tada je bio problem u nefunkcioniranju unutarnje komunikacije u Vatikanu.

Iako Benedikt XVI. nije bio kriv za veliki komunikacijski krah, ipak je u pismu javnosti odgovornost preuzeo na sebe. To otkriva njegovu komunikatorsku veličinu, dodao je bečki nadbiskup. Nasuprot tome, kardinal Dario Castrillón Hoyos i tadašnji državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, koji su bili izravno odgovorni za slučaj, nikada nisu preuzeli odgovornost za tu aferu, kritizirao je Schönborn, iako se to od njih tada očekivalo.

Kardinal Schönborn govorio je u povodu predstavljanja knjiga “L’ultima parola” (Posljednja riječ) talijanske dopisnice iz Vatikana Giovanne Chirri, za koju je vatikanski glasnogovornik o. Federico Lombardi napisao predgovor. Chirri, djelatnica talijanske novinske agencije ANSA, u medijima je poznata od 11. veljače, kada je prva izvijestila javnost da se papa Benedikt XVI. povlači sa službe, prevevši njegov govor s latinskog jezika. Njena knjiga bilanca je pontifikata Benedikta XVI., a u njoj se osvrće i na detalje nekoliko teških trenutaka – kao što su govor u Regensburgu i slučaj Williamson.

Benedikt XVI. je u pismu iz ožujka 2009. priznao da je pogriješio u pripremanju ukidanja izopćenja za Richarda Williamson i za druge biskupe lefebvrovskog Društva sv. Pija X. Istodobno, Papa se žalio na netočno izvješćivanje u medijima. Schönborn je Papi odao priznanje zbog ondašnje reakcije. Njegov komunikacijski talent nije bio u tome da ima vlastitu strategiju, nego je Benedikt XVI. znao da će “svjetlo istine” i tu imati zadnju riječ.
Bečki nadbiskup kritizirao je i nedostatno vrednovanje Benedikta XVI. u Njemačkoj. Nakon kratke početne euforije, neposredno poslije izbora za papu, odmah se počelo širiti neznanje i nerazumijevanje.
I kao teolog Benedikt XVI. u svojoj je domovini nedostatno cijenjen, istaknuo je kardinal. Tek nekoliko profesora teologije doista cijeni rad Josepha Ratzingera.

Schönborn je izrazio mišljenje da će Benedikt XVI. jednoga dana sloviti kao veliki klasik među teolozima 20. stoljeća. Ono što je John Henry Newman bio za 19. stoljeće, to će Ratzinger biti za 20. stoljeće u teologiji, a njegova djela nadživjet će stoljeća, kao ona sv. Augustina i sv. Tome Akvinskoga. U njegovoj privatnoj biblioteci, otkrio je bečki nadbiskup, već sada su Ratzingerovi radovi stavljeni uz djela crkvenih otaca, kao što je sv. Augustin.

IKA