Kardinal Puljić uz predstojeći popis stanovništva u BiH: ‘Javno i ponosno očitujte svoju vjersku pripadnost’

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić uputio je 26. kolovoza dopis župnicima Vrhbosanske nadbiskupije kojim ih potiče da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost u vezi s popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini koji će se provesti od 1. do 15. listopada 2013.

Foto: IKA

Kardinal Puljić podsjeća da su biskupi BK BiH na redovnom zasjedanju u Banjoj Luci uputili uobičajenu poruku i kratki poziv svim vjernicima za popis stanovništva, istaknuvši “da je riječ o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i Hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH”.

Moralna je obaveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obaveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obaveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju Hrvatskom narodu, ističe kardinal Puljić i poziva sve župnike i pastoralne djelatnike da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost.

“Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u našoj nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj Crkvi i svome narodu. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti”, piše kardinal Puljić, zamolivši na kraju župnike Vrhbosanske nadbiskupije da “na kraju nedjeljne mise u obavijestima ovu poruku prenesete doslovno ili svojim riječima, ali bez ikakve politizacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(ika/bitno.net)


Objavljeno: 30. kolovoza 2013.

Možda vam se svidi