0c954c193b1aa58984e367403b84d365

‘Coming out’, kako se to u medijskom slengu kaže za nečije javno priznanje da je homoseksualna osoba, poljskog svećenika i visoko pozicioniranog dužnosnika Rimske kurije Krzysztofa Charamse u njegovoj je rodnoj zemlji dočekano s ipak nešto manjim iznenađenjem nego u drugim državama.

Riječ je o tome da je Charamsa prošli tjedan aktivno sudjelovao u medijskoj kampanji protiv poljskog svećenika Dariusza Oka, jednog od najaktivnijih i najartikularnijih protivnika gender ideologije koji je upozoravao i još uvijek upozorava i na postojanje svojevrsnog ‘homo-lobija’ u Katoličkoj Crkvi. Charamsa se, naime, prošli tjedan pojavio na naslovnici liberalnog katoličkog tjednika Tygodnik Powszechny i u tekstu pod naslovom ‘Teologija i nasilje’ obrušio na Oka i njegovu kritiku dženderizma. Pri tome, naglasio je kako istupa u svoje privatno ime, ali činjenica da je riječ o svećeniku koji je, sada već, bivši, član Kongregacije za nauk vjere i profesor na dvama uglednim vatikanskim sveučilištima, bila je prihvaćena kao (naravno lažni) signal da je Sveta Stolica nezadovoljna Okom i njegovim istupima. Takav dojam, naime, forsiralo je i samo uredništvo Tygodnika Powszechnog, kao i svjetovni liberalni mediji koji su Oka imali ‘na nišanu’ već i ranije (neki od njih čak su pisali o tome kako će Sveta Stolica pokrenuti istragu protiv Oka).

Cijela ta medijska kampanja je, međutim, poprimila neočekivani tijek kada je Charamsa odlučio priznati da osjeća privlačnost prema osoba istog spola, da je prakticira, te da ima dečka s kojim je “zaručen” i želi ući u civilno partnerstvo s njim. Rekao je kako je to učinio nakon što je njegov napad na Oka doživio negativne reakcije. Postalo je jasno kako su oni koji su Charamsu prikazali kao “crkveni autoritet” postali bespovratno kompromitirani. Ne samo zbog toga što je dotični homoseksualna osoba, nego zbog toga što je živio u laži, kršio zavjet celibata i javno ustao protiv nauka Crkve za koju je tek donedavno tvrdio kako je predstavlja.

Čitav niz medija koji su ovih dana objavili razgovor s njim sada se pokušava ‘oprati’ od cijele situacije. Tako je tjednik Wprost objavio očitovanje u kojem je priznao kako je na razgovor s Charamsom pristao nakon što je ovaj obećao ‘ekskluzivu’, odnosno priznanje da je homoseksualac. Tek kasnije, piše redakcija Wprosta, otkrili su kako je vatikanski dužnosnik iste takve ‘ekskluzivne’ razgovore obećao čitavom nizu medija u Poljskoj i inozemstvu, te kako je riječ o medijskoj kampanji koju je pomno osmislio, očito kako bi njegov istup dobio što više publiciteta (Charamsa priprema i autobiografsku knjigu).

Istodobno, oglasio se i svećenik Oko, koji je bio meta napada (i to vrlo osobno intoniranih) Charamse i liberalnih medija. Rekao je kako se moli za Charamsu koji je, “očito jako nesretan i pati od krize identiteta”.

“Nažalost, Charamsa stavlja sebe iznad Isusa i nauka Crkve… Riječ je o infantilnom, djetinjastom teološkom konceptu zbog kojeg se naposljetku izgubio i doveo samog sebe do osobne katastrofe. On je žalostan čovjek i suosjećam s njim”, rekao je Oko.

U svim komentarima istupa svećenika, kao i jučerašnje tiskovne konferencije u Vatikanu na kojoj je predstavio svog homoseksualnog partnera, nema niti malo sumnje kako je riječ o događaju koji je svojevrstan pritisak uoči početka Sinode o obitelji koja je danas krenula u Vatikanu. Pojedini komentari govore o ‘homo-lobiju’ koji je, tvrdi se, iskoristio konfuznog poljskog svećenika, drugi pak ističu u svemu tome i duhovnu dimenziju.

“Počela je Sinoda. Gledaju na nas i nebo i pakao. Na koljena, ljudi”, napisao je komentator tjednika Gość Niedzielny Francziszek Kucharczak.

Podsjetimo, jučer je Sveta Stolica razriješila Krzysztofa Charamsu svih dužnosti u Rimskoj kuriji i na vatikanskim sveučilištima.

Charsma je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Vatikanu rekao kako je spreman napustiti svećenički status. Istodobno, njegov biskup, a to je biskup pelpinski Ireneusz Smagliński, opomenuo ga je da se vrati na ‘put Kristova svećenstva’ i zamolio sve vjerne biskupije za ‘molitvu na tu intenciju’. Očito je riječ o opomeni koja bi, sudeći prema ponašanju svećenika, trebala prethoditi činu oduzimanja ovlasti vršenja svećeničke službe ili, ako ovaj ustraje u grijehu, otpuštanjem iz kleričkog staleža.

Goran Andrijanić | Bitno.net