Nadbiskup New Yorka Timothy Dolan konačno je otkrio čije je to ime bilo najspominjanije među kardinalima na kongregacijama uoči početka konklave i složio se sa nekim medijima kako Katolička crkva doista treba radikalne promjene.

U novome postu na svome blogu popularni američki kardinal opisao je ozračje na sastancima koji su održavani u Vatikanu. Napisao je kako su dani između odlaska staroga pape i izbora novoga “kao oni u Jeruzalemu nakon uznesenenja našeg Gospodina na nebo”.

“Cijela crkva se tada molila, dugo i jako, ujedinjeni sa apostolima i Isusovom majkom koji su čekali dolazak Duha Svetoga. To se događa i sada”, napisao je Dolan.

Kardinal je prepričao i svoj susret sa jednom novinarkom koja ga je upitala hoće li “novi papa donijeti radikalne promjene”. “Izgledala je iznenađeno kada sam joj odgovorio – da! Potom sam joj objasnio da je Crkva u velikim promjenama, preciznije u promjenama ljudskog srca koje je Isus nazvao pokajanjem ili obraćenjem. Posao biskupa rimskog jest da čuva vjeru i istine koje nam je objavio Bog i da obnavlja Isusov poziv na promjenu srca”, pojasnio je kardinal najvažniju promjenu potrebnu Crkvi.

Dolan je pisao i o “imenima” koja se spominju u međusobnim razgovorima kardinala. “Spominju li se imena? Svakako. Ali, ime o kojem se najviše govori je Presveto Ime Isusa!”, objavio je na blogu.

Dodao je i kako kardinali najviše vremena provode razgovarajući o “naučavanju vjere, slavljenju sakramenta, pozivanju natrag u Crkvu onih vjernika koji su je napustili, služenju bolesnima i siromašnima, vođenju katolčkih škola, bolnica i karitativnih organizacija, ljubavi prema našim bračnim parovima i obiteljima i obrani dostojanstva braka, zaštiti života tamo gdje ga ugrožavaju rat, siromaštvo i abortus” i drugim temama.

“To su važne teme. Možda ste iznenađeni, jer se priča kako ne razgovaramo ni o čemu osim o korupciji u Vatikanu, seksualnim skandalima i novcu. Spominju li se te teme? Da. Dominiraju li našim razgovorima? Ne!”, poručio je Dolan.

G. A. | Bitno.net