Kapucin Solanus Casey proglašen je blaženim prošle subote u Detroitu, gradu u kojem je proveo većinu svoje službe. Na misnome slavlju održanom pred oko 66.000 ljudi, pročitano je pismo pape Franje u kojem ga naziva „poniznim i vjernim Kristovim učenikom, neumornim u službi siromašnima“.

Tijekom života Solanus je bio poznat kao čudotvorac, čovjek velike vjere, duhovni voditelj, ali najviše zbog svoje velike posvećenosti bolesnicima za koje je slavio posebne mise.

Solanus potječe iz irske katoličke obitelji u kojoj je rođen kao šesto od šesnaestero djece. Ispočetka je razmišljao o obiteljskome pozivu, ali nakon što je svjedočio događaju u kojem je jedan mornar nasmrt izbo ženu, događa se zaokret u njegovu životu te se odlučuje za svećenički poziv.

Za vrijeme jednog razmatranja ispred kipa Blažene Djevice Marije, čuo je njezin glas kako mu govori „otiđi u Detroit“, nakon čega se pridružuje Redu manje braće u Detroitu. Ime Solanous mu je dano prema svetom Franji Solanusu, franjevačkom redovniku koji je djelovao u Južnoj Americi.

“Uvijek je postio kako bi mogao drugima dati ručak. Satima i satima strpljivo bi primao, slušao i savjetovao sve veći broj ljudi koji su mu dolazili”, rekao je na misnom slavlju povodom beatifikacije kardinal Amato, voditelj Kongregacije za kauze svetaca, naglasivši pri tome kako je blaženik na svakoga “gledao kao na ljudsko biće, stvoreno na sliku Božju, bez obzira na rasu, boju i vjersko uvjerenje”.

Čudo sa sladoledom

Uz Solanusov život vezani su i brojni događaji kojima se pripisuje čudesni karakter. Kao jedan od takvih događaja navodi se „čudo sa sladoledom“.

Jednog je toplog ljeta 1941. Solanusov subrat došao do njega u potrebi čudotvornog ozdravljenja. Imao je velikih problema sa zubom zbog čega nije mogao obavljati svoje dužnosti. Solanus je blagoslovio mladog subrata prije njegova odlaska zubaru rekavši mu da sve stavi u Božje ruke, te da će liječenje proći dobro.

U međuvremenu je jedna gospođa došla posjetiti samostan, donijevši pri tome dvije kuglice sladoleda fra Solanusu. Budući da je u tome trenutku bio prezauzet da bi jeo sladoled, stavio ga je u ladicu. Zaprepaštena tajnica je očekivala da će se sladoled za par minuta pretvoriti u veliku kašastu mrlju.

Nakon više od pola sata, mladi fratar se vratio iz posjeta zubaru, a njegov zub je bio čudesno izliječen. Otišao je zahvaliti se ocu Solanusu na molitvi, a on je iz ladice izvukao tri savršeno smrznute kuglice sladoleda na vrući ljetni dan, i dao ih subratu da proslavi dobar rezultat liječenja.

Među brojnim čudesima koja su blaženiku pripisana nakon njegove smrti, papa Franjo potvrdio je autentičnost čudesnog ozdravljenja medicinske sestre Paule Medine Zarate koja je bolovala od neizlječive kožne bolesti, čime je bio ispunjen posljednji uvjet za beatifikaciju. Znakovito je da je i sam Solanus umro od kožne bolesti 1957.

Blaženi Solanus postao je tako drugi blaženik rođen u Americi, nakon blaženog Stanelyja Rothera, svećenika iz Oklahome koji je doživio mučeništvo dok je služio vjernicima u selu u Guatemali. Misno slavlje povodom beatifikacije zaključeno je molitvama da se Solanus Casey proglasi svetim.

Ivo Džeba | Bitno.net