U vezi bračnih odnosa u nama postoje podsvjesne želje, potrebe i očekivanja. Mnogo toga mi, naime, želimo, ali ne znamo što je to. Mnogo toga je u čovjeku, čega nije svjestan, što ne zna izraziti, a čije ga ispunjenje ipak čini sretnim ili nesretnim. Mnogo toga u životu nije protumačivo, što vrijedi i za bračni život.

Prisjećam se jednog razvoda braka, koji mi je zadao mnogo muke. Ni jedan ni drugi bračni partner nisu mi znali kazati, zašto se namjeravaju razvesti. Analizirajući njihov dosadašnji bračni život, nismo mogli pronaći opravdane razloge za jedan takav korak. Mislio sam kako sam im time pomogao i očekivao sam da će odustati od svoje namjere. No, na kraju razgovora su oboje nekako u isti čas rekli: “Ipak, mi se moramo razvesti!”

Obećali su da će doći još jednom meni. Posvetio sam im mnogo vremena i vodili smo maratonsku seansu. Meni je sve više postajalo jasno kako se radi o dubljim nesvjesnim razlozima. Ne bih to ovdje detaljnije iznosio, ali je zanimljivo čuti što su na kraju kazali. Izrekla je to žena: “Mi smo, dakle, oboje žrtve nečega iracionalnog u nama. Šteta što nismo ranije potražili stručnu pomoć psihoterapeuta. U brak smo donijeli bezbroj kompleksa iz vlastitih obitelji. Sve se to izmiješalo. Živjeli smo zapravo u neurotskom braku. Postali smo alergični jedno na drugo, a da nismo znali zašto. Zaključili smo, da nam se naravi ne slažu a, ustvari, nisu se slagale naše neuroze.”

Njezin muž je dodao: “Potrebna nam je psihoterapija, ali nisam siguran kako bi nam to pomoglo da nastavimo zajedno živjeti. Previše smo sve to zakomplicirali i izneurotizirali. Ako se ikad ponovo odlučim za brak, moram to prije u sebi razriješiti.” Na kraju sam im preporučio ili zajedničku ili individualnu psihoterapiju.

To je primjer kako treba pravovremeno tražiti stručnu pomoć, ako bračni partneri naiđu na takve probleme. I ta pomoć može biti prekasna, ako se čeka i sve zapusti. Ne postoji samo individualno, nego i partnersko, bračno nesvjesno. Ne postoji samo individualna, nego i bračna neuroza. Danas postoje specijalizirani psihoterapeuti za bračnu i obiteljsku problematiku.

Mnogi brakovi trebaju i njihovu pomoć. Kod mnogih možda do razvoda i ne bi došlo, da su pravovremeno zatražili psihoterapijsku pomoć.

Brak ne započinje danom vjenčanja. U njega ulazimo sa svim onim što se ranije događalo u našim obiteljima iz kojih potječemo, u našim prethodnim “ljubavima i hodanjima”, s nizom nerazriješenih kompleksa i problema duboko potisnutim u sebe i u svoje nesvjesno. Sve to s vremenom izlazi na vidjelo tijekom bračnog života i remeti početnu bračnu sreću i idilu.

Nije sramota potražiti i stručnjaka za bračne probleme! “Sam svoj majstor” nije uvijek rješenje. Isplati se povremeno potražiti pomoć i sa strane!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.