“U prošlim stoljećima crkve su uvijek nudile utočište oboljelima za vrijeme epidemija. Naravno, za nas je to novost. Ali i to ulazi u  funkciju katedrale”, rekao je biskup Clifton Daniel III., dekan Svetog Ivana Božanskog, katedrale Episkopalne Crkve u New Yorku, smještene na aveniji Amsterdam, u Morningside Heightsu, Manhattan, nedaleko od Sveučilišta Columbia, koja će od sljedećeg tjedna biti pretvorena u poljsku bolnicu, piše portal nedjelja.ba.

Jedna od najvećih protestantskih katedrala na svijetu, dužine 180 metara i visine 70 metara, s devet šatora s kontroliranom klimom, pretvorit će se u bolnicu za najmanje 200 bolesnika s koronavirusom, javlja portal talijanskog dnevnika La Repubblica.

New York je žarište epidemije koronavirusa u Americi, sa 120 000 pozitivnih, 5000 tisuća mrtvih i već 16 000 hospitaliziranih, gradske zdravstvene ustanove su na kraju snaga: iako vrhunac bolesti tek treba doći, očekuje se za dva tjedna. Uz tisuću kreveta bolničkog broda usidrenog na Lower Manhattanu, 3000 mjesta dobivenih u Kongresnom centru Javits Center, 70 u poljskoj bolnici postavljenoj u Central Parku, sada se pridodaju i dvjestotinjak bolničkih kreveta katedrale.

U cijelosti je zauzeta čak i kripta katedrale, do koje se može doći samo strmim spiralnim stepeništem, a koje će medicinskom osoblju koristiti za “okrjepu”. Prije dva dana su isporučeni kreveti i sagrađena su prva tri šatora u nadi da će novi prostor postati operativan do vikenda. Katedrala će biti podružnica obližnje bolnice Mount Sinai Morningside, koja će tamo slati višak pacijenata.

Nedjelja.ba | Bitno.net