Izraelska vojska zatvorila je u nedjelju 12. veljače pješački most koji vodi na jeruzalemsko Sveto brdo za nemuslimanske posjetitelje.

Vojska

Kako izvješćuju tamošnji mediji, sigurnosne snage boje se nemira nakon što su u gradu podijeljeni leci koji pozivaju na “uklanjanje neprijatelja Izraela” sa Svetog brda. Muslimanima je, navodno, pristup Svetom brdu i dalje dopušten. Na lecima se potpisuje izraelski političar Moshe Feiglin (član Likuda), no njegov glasnogovornik medijima je negirao da on stoji iza poruka. Političarima je, prema medijskim izvješćima, u nedjelju zabranjen pristup na područje Svetog brda. Predstavnik Jeruzalemske policije istaknuo je, naime, kako su Sveto brdo i Zid plača sveta mjesta bogoštovlja, te neće dopustiti da budu korištena za političke skupove ili za pobunu.
U međuvremenu, muslimanska zaklada Al-Aksa kritizirala je planove za izgradnju zgrade u neposrednoj blizini pješačkog mosta. Kako je u subotu 11. veljače izvijestila palestinska novinska agencija “Maan”, planira se gradnja peterokatnice na arapskim i islamskim ruševinama. Prostor od 3.700 četvornih metara uključivao bi, među ostalim, židovski muzej, izložbene prostore, knjižnicu i informacijski centar. Zaklada je kritizirala i iskapanja od strane izraelskih arheologa kojima su, kako navodi, na tom području u posljednjih pet godina uništene vrijedne građevne strukture iz raznih arapskih i islamskih razdoblja.(ika/bitno.net)