Crkva

Katolička crkva u Južnoj Koreji nastoji senzibilizirati pučanstvo na problem izbjeglica sa Sjevera, takozvanih „satomin“, što doslovno znači „novi naseljenik“. Među brojnim su pothvatima organizirane duhovne vježbe; otvaranje jednog centra; te kampanja protiv ponovnoga upućivanja u Sjevernu Koreju. Katolička se crkva – kako izvještava agencija AsiaNews – mnogo zalaže za integraciju, također i u vidiku budućega ponovnog ujedinjenja.

Svjetlost i nada za najbjednije – slika je medicinskih sestara koje rade u Faisalabadu, u Pakistanu, a koja je proizišla na skupu održanom na poticaj katolika u tom gradu, povodom Međunarodnoga dana medicinskih sestara, koji je obilježen 12. svibnja. Tijekom susreta je – kako izvještava agencija AsiaNews – zatraženo poboljšanje njihova stanja, uz intervenciju vlasti, koje su pozvane zajamčiti veću pokretljivost, profesionalno usavršavanje i mogućnosti za obrazovanje.

Tijekom svečanosti otvaranja Međunarodnoga euharistijskog kongresa u Dublinu, koji će se održati od 10. do 17. lipnja, bit će otkriven „kamen ozdravljenja“, u spomen na žrtve seksualnoga zlostavljanja u crkvenoj sredini. Kamen predstavlja čvrstu odluku da se radi na ozdravljenju i obnovi – istaknuo je, kako prenosi agencija Sir, u priopćenju organizatora kongresa pater Kevin Doran, glavni tajnik tog događaja.

Siromaštvo na nuli, dostojan život za sve – geslo je kojim je Argentinski Caritas pokrenuo godišnje prikupljanje priloga u cijeloj zemlji, potičući vjernike, a i one koji ne vjeruju, da budu solidarni s najpotrebitijima. Ako svi zajedno preobrazimo stvarnost, možemo postići dostojan život za sve ljude – istaknuto je u priopćenju.

Ne čuvajte Krista samo za sebe! Prenesite drugima radost svoje vjere – „mandat“ je koji je Benedikt XVI. dao mladima iz cijeloga svijeta, na svršetku Svjetskoga dana mladeži u Madridu, koji je održan u kolovozu 2011. godine. Poziv je to koji je španjolska mladež primila bez ustezanja. Skupina je dragovoljaca, naime, osnovala udrugu koja si je, uz geslo „Upali svoj život, upali svoju vjeru“, postavila za cilj ohrabrivanje mladih na otkrivanje Krista. U razgovoru za agenciju Aciprensa, predsjednik udruge, 32-godišnji Ignacio Antón Lamarca, objasnio je da ideja tog pothvata proizlazi ih nauka svetoga Ignacija Lojolskoga, koji je želio veličati Boga svime što je posjedovao, te evangelizirati koristeći se svakom ljudskom aktivnošću.

Na svetkovinu Uzašašća Isusova, 17. svibnja u biskupiji Hainan posvećena je nova crkva a zaređen je i prvi svećenik nakon 60 godina.

Čileanski biskupi potiču državne vlasti da poduzmu više napora u zbrinjavanju osamljenih i nemoćnih starijih osoba. Djelovanje Caritasa nije dostatno, ističu biskupi.  (rv/bitno.net)