Naš portal već je pisao o odluci francuskog suda koji je zapovjedio vlastima u gradiću Ploermelu da uklone spomenik sv. Ivanu Pavlu II., jer je, kako su presudili, njegovo postavljanje na javnom mjestu ugrozilo laičnost te države. Sada se u cijeloj priči pojavio novi čimbenik.

“Ako Francuska, koja sebe smatra za državu koja njeguje slobode, ne želi spomenik Ivanu Pavlu II., mi ćemo sa zadovoljstvom pronaći mjesta za njega u našem gradu”, napisao je gradonačelnik mađarskog grada Tate gradonačelniku Ploermela u pismu čiji je sadržaj prenijela poljska redakcija Radio Vatikana.

Jozsef Michl, kako je ime mađarskog gradonačelnika, napisao je i kako je “skandalozno da se u XXI. stoljeću donose takve odluke”.

“Francuska očito ima problema s kršćanskim korijenima Europe”, poručio je Michl i dodao kako će “s radošću” postaviti spomenik Pape na trgu koji nosi njegovo ime, u gradiću na sjeverozapadu Mađarske.

Inače, gradonačelnik Ploermela Patrick Le Diffon najavio je ranije kako će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi spriječio uklanjanje spomenika.

G. An. | Bitno.net