Ovog utorka u 11 sati zagrebački će isusovci predstaviti Zakladu za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra “Anamarija Carević”, objavljeno je na stranicama župe Presvetog Srca Isusova.

Predstavljanje će biti organizirano u sklopu komemoracije za mladu župljanku i žrtvu zagrebačkog potresa. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika ograničen je na 25, poručuju iz župe.

Isti dan u 18:30 isusovci će u crkvi slaviti svetu misu za Anamarijinu dušu, a građane pozivaju da u 19 sati na prozorima svojih domova upale svijeće te se na taj način pridruže sjećanju i molitvi za nju.

Popularna crkva u Palmotićevoj ulici pretrpjela je brojna oštećenja u potresu koji je prije točno godinu dana pogodio Zagreb, dok je 15-godišnja Anamarija Carević bila njegova jedina žrtva.

Časna sestra Marijela Žuro, članica Družbe kćeri Božje ljubavi i prijateljica obitelji Carević, za naš je portal tada poručila kako je 15-godišnja djevojka bila “anđeo”.

“I brat i ona svirali su u orkestru te na svakoj misi slavili Gospodina. U svim aktivnostima koje smo imali u župi Anamarija, njezina majka i brat bili su prvi. Pozivala je i svoje prijateljice da se uključe u život župe, uvijek je bila blizu oltara.”

“Imali smo predivnog anđela te ju je dragi Bog uzeo sebi da svira u orkestru nebeskih anđela, sigurna sam u to”, izjavila je redovnica.

Koliko je bila privržena vjeri i župi možda najbolje svjedoči vjerojatno posljednja školska zadaća koju je Anamarija napisala prije smrti.

Bile su to divne riječi upućene onome koga je nazvala “jedinim najboljim prijateljem koji me nikada neće napustiti” – Isusu Kristu. Taj je rad glasio ovako:

Navještaj Isusova rođenja (Lk 1, 26-38)

Duše Sveti, molim te da mi daš snage da kroz ovaj Lectio Divina budem bolja osoba i da mi daš ljubav koju si dao Mariji.

Bože, hvala ti što si nam dao svoga Sina da nam pokaže ono dobro u svijetu i što mi svaki dan pružaš ljubav, sreću i brigu za druge. Pročitala sam tekst o navještaju Isusova rođenja. Izabrala sam taj tekst jer je u meni probudio pitanja: “Što bi se dogodilo da je Marija odbila anđela?” i “Koliku je žrtvu ona podnijela za nas?” Shvatila sam da je ona svoju budućnost na neki način stavila na “kocku” za sve nas, ona tu nije mislila na sebe i kakvu će korist imati, nego na sve nas i na našu korist. Ona se u početku bojala, ali nije odustala, a to i mene potiče da kada sam u strahu ili kada mi je teško ne odustanem i ne pokleknem na tom “ispitu”, nego iz tog “ponora” izađem još jača i snažnija.

Evo, Isuse, hvala ti što se boriš sa svim mojim manama i što si uvijek i bit ćeš moj jedini najbolji prijatelj koji me nikada neće napustiti. Hvala i tebi, Marijo, što si bila jaka i na ovaj svijet donijela nešto najvrjednije.