Stvaranje

U jednom članku koji je nedavno izašao u New York Timesu objavljeni su rezultati istraživanja bolnice „McLean Hospital“ iz Massachusettsa koje se bavilo analizom boljeg odgovora na psihijatrijske terapije kod onih koji vjeruju u Boga u odnosu na one koji nemaju nikakve vjere.

Proučavano je 159 slučajeva muškaraca i žena u 60% slučajeva zahvaćenih depresijom, dok se ostatak odnosio na bipolarne poremećaje, tjeskobu i druge probleme. Rezultati objavljeni u The Journal of Affective Disorders pokazuju da su oni koji su izjavili da mnogo važnosti pridaju vjeri, na bolji način odgovorili na terapije.

Zanimljivo je ono što je izjavio prof. David Rosmarin, jedan od psihijatara navedene bolnice, da je kod pacijenata koji vjeruju u Boga primijetio duboko pouzdanje u terapije: “Ovi pacijenti su skloniji vjerovati da im tretman može pomoći jer ga doživljavaju kao nešto vjerodostojno i realno.” Za razliku od na primjer 30 pacijenata koji su izjavili da nemaju nikakve vjere: samo je dvoje od njih iskazalo pouzdanje u mogućnost ozdravljenja.

Iako je teško izvući zaključke o neospornoj povezanosti između vjere i učinkovitosti tretmana, znanstvenici su bez sumnje otkrili da otvaranje jednom širem obzoru – duhovnoj dimenziji – osobama koje pate od psihičkih poremećaja daje veći poticaj da bolje odgovore na terapije.

Izvor: www.documentazione.info

Prijevod: Verica Kraš Vila

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]