Kauza za proglašenje svetim indijanskog vrača i katoličkog katehista Crnog Losa napredovala je nakon što su biskupi Američke biskupske konferencije jednoglasno odobrili postupak istrage i dokumentacije herojskih vrlina njegova života.

Glasovanje se dogodilo na inicijativu biskupa Rapid Cityja, Roberta D. Grussa, čijoj je biskupiji Crni Los pripadao. Kauza je službeno započela u ožujku ove godine, nakon što je obitelj Crnog Losa predala 1600 potpisa za njegovu kanonizaciju.

Crni Los je prije obraćenja na katoličanstvo bio ugledni vrač, poštovan kao svet čovjek i mistik, istaknuo je biskup Gruss. Nakon obraćenja u potpunosti je prihvatio katoličanstvo i postao predani katehist koji je vjeri priveo više od 400 Indijanaca. Svoje obraćenje je shvatio kao dio svoje potrage za Bogom.

„Svojim je životom postao simbol koji otkriva ono na što nas Bog sve poziva – da budemo ljudi vjere i nade, te služimo kao izvor nade za ostale“, istaknuo je biskup.

Crni Los je rođen 1863. u plemenu Lakota. Poput brojnih predaka svoje obitelji služio je kao vrač, te je tom ulogom vršio službu duhovnog vođe svog tabora.

Dio života proveo je putujući po Europi kao dio showa Buffalo Billa „Divlji zapad“. Među ostalima, njegove nastupe gledala je i kraljica Viktorija. Tijekom tog razdoblja upoznao se s europskom kulturom te naučio engleski jezik.

Godine 1892. oženio se Katie War Bonnet s kojom je imao troje djece. Katie se tijekom njihova braka obratila na katoličanstvo te dala krstiti njihovu djecu. Nakon njezine smrti, obraćenje je doživio i Crni Los, te se 1904. na blagdan svetog Nikole krstio u katoličkoj crkvi, dodavši pri tome svome imenu Crni Los i ime Nicholas.

Tri godine nakon toga, 1907., Crni Los je postao katehist. Njegova zadaća kao katehista bila je poučavati domorodačko stanovništvo vjeri na njihovom vlastitom jeziku, učeći ih osnovama vjere, molitvi, te pripremajući ih za sakramente. Pri tome je često putovao pješke ili na konju po nepristupačnim predjelima.

Prema riječima onih koji su poznavali njegov rad, Crni Los je pokazao domorocima da ne moraju odustati od svog načina življenja nakon što postanu kršćani, čime je premostio ponor između katoličanstva i njihovih običaja.

Biskup Gruss je zaključio kako je svjedočanstvo Crnog Losa inspiracija i za domorodačko i nedomorodačko stanovništvo budući da je „živio evanđelje u svakodnevnom životu.“

Ivo Džeba | Bitno.net