Progonjeni kršćani u indijskoj saveznoj državi Orissa žele oprostiti progoniteljima i voljeti neprijatelje, upravo kako poziva Kristovo Evanđelje – istaknuto je na susretu održanom prošlih dana u kući za gubavce sestara Misionarki ljubavi u gradu Jalna.

Indija

Na susretu, koji je organizirao “Global Council of Indian Christians” (Gcic – Svjetski odbor indijskih kršćana), organizacija koja se zauzima za zaštitu kršćana, sudjelovalo je oko 100 ljudi, među kojima su bile udovice i djeca iz okruga Kandhamal, središta protukršćanskih krvoprolića zabilježenih u Orissi 2008. godine, u kojima je bilo više od 100 ubijenih i 56.000 prognanika.

Na susretu su se izmjenjivali trenutci razmišljanja, molitve, i razmjene iskustava. Predsjednik spomenute organizacije, Sajan K. George, kršćanin laik, pozvao je sudionike da, prema Isusovu poučavanju, oproste onima koji su učinili zlo i vole ih. Nazočne udovice, koje su svoje muževe izgubile u tom nasilju, govorile su o svojemu teškom životu, pred progonima i diskriminacijom. Unatoč patnji i teškoćama, svi su sudionici na skupu odlučili prihvatiti zapovijed oprosta – rekao je za agenciju Fides pater Manoj Bagsingh, župnik koji se danas pastoralno brine za brojne žrtve progona, te dodao da je ta odluka plod svijesti da Bog nikada ne napušta svoj narod.(rv/bitno.net)