OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom nedavnog posjeta izaslanstva Rektorskog zbora Republike Hrvatske poljskom gradu Krakovu, izaslanstvo zbora susrelo se i s uzoritim kardinalom i visokim kancelarom Papinskoga sveučilišta Ivana Pavla II. Stanislawom Dziwiszem. Nadbiskup krakovski koji je dugi niz godina bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II. dokazao se kao veliki prijatelj Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda.

Tom prigodom, izaslanstvo Sveučilišta u Splitu na čelu s rektorom prof.dr.sc. Šimunom Anđelinovićem poklonilo je kardinalu kopiju ikone Bogorodice s djetetom s početka 16. st. iz Kaštel Štafilića. Ikona je u Kaštel Štafilić došla upravo iz Krakova.

Naime, poljski kralj, Sigismund I. Stari (1467 – 1548) 1512. godine dodjelio je Povelju poljskog plemstva i grb hrvatskom biskupu Ivanu Stafileu (1473 – 1528), papinskom legatu u Krakowu koji je službovao u dvorcu Wawel u Krakovu 1512. godine. Biskup Stafileo je prilikom odlaska u Kaštela dobio na dar i sliku Gospe Milosne – Crne Gospe s djetetom. Legenda kaže da je Gospina slika Kaštela i okolicu štitila od najezde Osmanlija.

U listopadu 2012. Poljsko kulturno društvo „Polonez“ u suradnji sa Gradom Kaštela, Turističkom zajednicom Grada Kaštela i Muzejem grada Kaštela obilježilo je 500-ti jubilej posvećen događajima iz 1512. u Krakowu.

Ikona se nalazi u Riznici Župne crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću, a govori o posebnoj povezanosti između Kaštel Štafilića i Krakova. U Riznici su uz Gospinu sliku izloženi zavjetni darovi (tzv. Gospino zlato), filigranski ručno rađeni nakit kao i skromni, ali vrijedni predmeti crkvenog srebra, knjiga i slika. Često je cilj posjete poljskih turista koji borave na ovom području u ljetnim mjesecima.

Riznica (1)_S

Puk i danas tradicionalnom procesijom časti Bogorodicu s Djetetom – Čudotvornu Gospu.

Bitno.net