Prva župa bl. Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, njemu posvećena nakon beatifikacije, nalazi se na Trnjanskoj Savici. Premda postoji 22 godine, do danas nema župnu crkvu. Ove nedjelje izlazi i iz osnovne škole Jure Kaštelana koja je više od dva desetljeća bila privremeno rješenje za nedjeljna i blagdanska liturgijska slavlja, no sada se obnavlja i dograđuje.

Župnik Vukmanić istaknuo je da će se liturgijski život za oko 7 tisuća vjernika sada pokušati organizirati u Pastoralnom centru. Taj je prostor uređen prije deset godina financiranjem Zagrebačke nadbiskupije. Ima kapelicu s 50 sjedećih mjesta, vjeronaučnu dvoranu, župni ured i sakristiju, no prostor je premalen i neprimjeren za veća liturgijska slavlja. Naime, otkupljena su tri poslovna prostora i preuređena u pastoralni centar. Stoga je unutarnja organizacija neadekvatna – zbog slijeđenja građevinskih normi nisu se naprimjer mogli pomicati zidovi ili otvarati nova vrata, a vanjski su zidovi kao izlog, što je moralo biti zadržano, pa je prostor neprikladan i za svakodnevne pastoralne potrebe. Poslužio je za tjedna bogoslužja, župne kateheze, rad župnih vijeća i župnog ureda, ali zbog veličine kapele nije prikladan za nedjeljne mise.

Stoga će, kako je istaknuo vlč. Vukmanić, u prilagođavanju novim okolnostima prvo povećati broj nedjeljnih misnih slavlja – s postojeće tri na pet, a ako bude moguće i ako bude svećenika na raspolaganju, i na šest – sedam. Dosad su se mise slavile u 9, 11 i 18.30 sati, a sada će se dodati dvije prijepodne pa će se slaviti u 7.30, 8.45, 10 i 11.15 sati. Nedostaje im još svećenik koji bi slavio misu oko 4 ili 5 sati poslijepodne.

U tom malom prostoru prije pandemije na blagdane ili zornice okupilo se i 120 ljudi, no danas je potrebno poštivati epidemiološke mjere pa će određeni broj vjernika morati misu pratiti na balkonu ili u prolazu ispred ulaza u župni ured, rekao je župnik Vukmanić, napomenuvši da im se treba omogućiti da čuju ili posredstvom ekrana vide što se događa na oltaru i sudjeluju u misi.

Župnik Vukmanić podsjetio je da su pri osnutku Župe 1999. godine dobili dopuštenje Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje da se do izgradnje župne crkve nedjeljne mise mogu slaviti u predvorju škole. Tada nitko nije očekivao da se u 22 godine neće uspjeti naći rješenje za izgradnju crkve na Savici, i da će župljani sve te godine ostati nedjeljni podstanari u školi. Još jednom je zahvalio školi, bivšem i sadašnjem ravnatelju i svim djelatnicima na gostoprimstvu sve ove godine, kao i djeci koja su cijeli tjedan pohađala nastavu a onda nedjeljom dolazila u isti prostor slaviti misu, tako da je gotovo cijeli njihov život vezan uz njega. Neki su se čak u njemu i vjenčali, a slavljeno je i više mladih misa. Vlč. Vukmanić ponosno ističe da su šestorica svećenika danas s područja te župe.

Kada je Župa osnovana 1999. godine, nekoliko mjeseci nakon Stepinčeve beatifikacije, vladalo je veliko oduševljenje, osnutak Župe je bila naravna stvar – bl. Stepinac zaslužuje takvu crkvu i mislilo se da će to sve biti jednostavno ostvariti. Župnik Vukmanić izložio je zatim proces koji je pratio nastojanja za izgradnjom vlastite crkve koji je postao vrlo složen. Nadbiskupski duhovni stol 1. rujna je zbog istinitoga informiranja vjernika i javnosti o određenim s tim povezanim pitanjima dao iscrpne podatke.

Vlč. Vukmanić napomenuo je da u novoj gradskoj upravi ta tema još nije došla na red. Sada su prisiljeni povući se u Pastoralni centar i napraviti što je moguće. To nije dobro rješenje i ne može biti dugotrajno, i pokušat će s novom gradskom upravom vidjeti imaju li prijedlog za novu lokaciju i na koji način Grad Zagreb misli vratiti ono što je ostao dužan, rekao je župnik.

Premda župa nije uspjela realizirati ugovor iz 2007. godine, župna zajednica ipak živi, prisutna je s Tijelovskim procesijama, molitvom na zelenoj površini, aktivnošću molitvenih zajednica – u konačnici su to zapravo vapaji Bogu da se riješi pitanje izgradnje Crkve. Sve su te nevolje zapravo potaknule unutarnju snagu i ustrajnost u molitvi i okupljanju u nemogućim okolnostima, kazao je župnik, dodavši da ostaju vjerni uz Stepinčevo geslo „U tebe se Gospodine uzdam”.

Vlč. Vukmanić izrazio je nadu da će uspjeti riješiti pitanje zemljišta koje će biti dovoljno veliko za izgradnju pastoralnoga centra, a na kojem bi uz potrebnu građevinsku operativu za vrijeme izvođenja projekta bilo i mjesta na kojem bi se moglo postaviti privremeni oltar i organizirati okupljalište, pod šatorom ili vedrim nebom, ali da mogu biti „svoj na svome” uz Gospodina.