Nepoznati počinitelji provalili su u zadarsku župu sv. Ivana Krstitelja te ukrali Presveto, priopćeno je na Facebook stranici župe.

“Prošli tjedan, u petak 23. listopada u večernjim satima provaljeno je u našu staru crkvu i iz svetohraništa je ukradeno Presveto. Prema Zakoniku crkvenog prava takav se čin smatra teškim oskvrnućem svetog prostora. Prema odluci našeg nadbiskupa crkva se ne smije koristiti dok se ne provede pokornički obred. Narednih dana naš nadbiskup kao zadovoljštinu za učinjeno svetogrđe predvodit će klanjanje pred Presvetim, te slaviti svetu misu na kojoj će ponovno blagosloviti crkvu”, stoji u objavi.

SVETKOVINA SVIH SVETIH
1. studeni 2020.

Sveci kroz sljedeći tjedan:

Ponedjeljak: Spomen svih vjernih mrtvi – Dušni…

Objavljuje Župa sv. Ivana Krstitelja, ZadarPonedjeljak, 2. studenoga 2020.

Vijest o provali izvorno je u lokalnim medijima objavljena prošlog tjedna, no tada je samo naznačeno kako je “otuđen sakralni-liturgijski predmet” te da je materijalna šteta iznosila nekoliko stotina kuna. Puna informacija, da je ukradena posvećena hostija, tj. ono za što Katolička Crkva naučava da je pravo Tijelo Kristovo, objavljeno je tek danas.

Inače, ukradena posvećena hostija zna se koristiti u sotonističkim ritualima, tzv. crnim misama. Slična ceremonija svojevremeno je trebala biti održana na Harvardu u organizaciji studenata s odjela koji se bavi “kulturalnim studijama”. Tada je iz organizacija Sotonski hram navedeno i da će obred uključivati “ritual obeščašćivanja posvećene katoličke hostije”, ali su kasnije povukli tu tvrdnju. Crna misa na kraju je pod pritiskom studenata i Crkve otkazana.

Dodajmo kako ovo nije prva provala u crkve na zadarskom području u posljednje vrijeme. Kako javlja Antena Zadar, u noći s 15. na 16. listopada izvedeno je nekoliko krađa u crkvama na Ploči, Dračevcu i Bibinjama. Prema dostupnim informacijama iz njih su otuđeni isključivo milodari vjernika.