Katedrala Foto: IKA
Večeras smo došli u našu prvostolnicu u ovaj večernji sat, prepun mira i ljepote trenutka, poslušati Božju Riječ, Evanđelje po Marku. Premda u liturgiji uvijek čujemo neki dio evanđeoskoga navještaja, premda sami ili s drugima čitamo i neki duži dio evanđelja, ovo čitanje večeras je posebno – rekao je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u srijedu 29. veljače u zagrebačkoj prvostolnici, uvodeći okupljene vjernike u prvi susret čitanja Evanđelja po Marku u sklopu inicijative “Misije u gradovima”.

Prvi dio Evanđelja po Marku, od prvoga do uključivo četvrtoga poglavlja, čitali su Tanja Popec, Dario Šimić te supružnici Zorana i Igor Gojnik, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Novinarka i urednica na Hrvatskom katoličkom radiju Tanja Popec iz dana u dan susreće Riječ, preriče ju, s drugima o njoj razgovara i tumači i nastoji da se čuje ta Riječ u mnoštvu riječi, rekao je mons. Šaško, predstavivši nadalje i Darija Šimića, nekadašnjega hrvatskog nogometnog reprezentativca, koji često svjedoči mladima o svome životnom putu i o susretu s Božjom riječju.

Podsjetivši da su supružnici Gojnik autori oblikovanja liturgijskoga prostora za susret s papom Benediktom XVI. u lipnju protekle godine na Trgu bana Josipa Jelačića i na hipodromu, istaknuo je da su oni kao arhitekti s jedne strane vezani uz akademski rad, a s druge s konkretnim susretom osobito suvremene arhitekture i crkvenih potreba koje moraju osluškivati Božju riječ.

Okupljene vjernike mons. Šaško upoznao je s podacima da je čitanje Evanđelja dio inicijative Misije u gradovima (Missio Metropolis), gdje se u dvanaest velikih gradova Europe ovo korizmeno vrijeme živi na snažniji način te da je poveznica na osobit način upravo čitanje i razmatranje Evanđelja sv. Marka koje se ove godine u ciklusu B čita tijekom liturgijske godine. “Lijepo je znati da je Europa povezana na ovakav način i da se na različitim stranama i različitim jezicima naviješta i nastoji živjeti ista istina”, rekao je mons. Šaško.

Osim toga, ovo je čitanje, u Crkvi; ponajprije u zajednici Crkve, s ljudima za koje je pisano Evanđelje; ono je u crkvi prostoru, ovdje u prvostolnici koja je crkva-majka svih crkava i crkvenih prostora naše Nadbiskupije. Ova je zgrada građena na Kristu, na evanđelju i u njoj se lakše čita povijest ljudskoga hoda u vremenu; nadahnuća koja su pokretala ljude u dobru, osobito po primjeru svetih i blaženih; ovdje se čita nada koja upućuje na vječnost, da ne ostanemo zarobljeni u nestalnosti prolaznoga – istaknuo je mons. Šaško nadodavši da se s čitanjem Evanđelja želi naznačiti činjeničnost da ne postoji niti jedno mjesto, zanimanje, ljudsko iskustvo koje bi bilo isključeno iz govora evanđelja.

Ono je ponuđeno čovjeku, ne kao ideologija kojom se postižu sebični ljudski ciljevi, već kao izvorište koje čovjeka vraća otajstvu života, objavljujući što je Bog učinio i čini za čovjeka – rekao je mons. Šaško, uvevši nadalje u cjelinu i u podjelu Evanđelja po Marku te navevši važne naglaske evanđelja koje će se čitati tijekom susreta u zagrebačkoj prvostolnici. Interpretacije na orguljama izveo je te psalam otpjevao bogoslov Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa Ivan Bingula.
Čitanje će se odvijati još tri korizmene srijede: 7, 14. i 21. ožujka u 19 sati.(ika/bitno.net)