“Suočeni s jučerašnjim događanjima na zagrebačkom Trgu sv. Marka i u župnoj crkvi sv. Marka, prije svega izražavamo žaljenje i zabrinutost”, stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije zbog događanja na Markovu trgu objavljenom danas.

“Mi ta događanja pratimo molitvom, da se na miran način i razgovorom riješe napetosti i prijepori, pazeći na dostojanstvo hrvatskih branitelja, osobito onih koji su prinijeli najveću žrtvu za slobodu domovine. To uključuje i human odnos prema osnovnim životnim potrebama branitelja naročito kada su u pitanju najveći stradalnici Domovinskog rata”, stoji u priopćenju u kojem se ukazuje i na praktične probleme:

“Osim toga, vjernici su nam se žalili da danas nisu mogli doći u crkvu sv. Marka na molitvu i liturgijska slavlja. Molimo odgovorne da glede toga pronađu primjereno rješenje. Jednako tako, bilo bi nam žao da se krše međunarodni ugovori u odnosu prema crkvenim prostorima. Ujedno napominjemo da je za ta pitanja mjerodavno ponajprije predstavništvo Svete Stolice u Republici Hrvatskoj.”

Podsjetimo, nakon što su sinoć pripadnici interventne policije željeli nasilno ući u prostor crkve sv. Marka, na što nemaju zakonsko pravo, drama s braniteljima i njihovim prosvjedom na Markovu trgu nastavila se i danas, a vođa branitelja Đuro Glogoški poručio je kako oni neće izaći iz crkve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima – među ostalim, da ih primi premijer Zoran Milanović.

Sinoć su se na Markovom trgu odvijale nemile scene. Branitelji, koji već mjesecima prosvjeduju u Savskoj 66 tražeći ostavku resornog ministra Predraga Matića i razgovor s premijerom, jučer su došli na trg gdje se nalaze Vlada i Sabor RH, tražeći da se udovolji njihovim zahtjevima. U večernjim satima policija je počela branitelje rastjerivati, a jedan dio njih, uglavnom teški invalidi Domovinskog rata, sklonili su se u crkvu sv. Marka. S njima su bili isusovac pater Ike Mandurić, studentski kapelan don Damir Stojić i još nekoliko svećenika. U jednom trenutku, policija je krenula ući u crkvu, ali spriječili su je Mandurić i ostali koji su stali na vratima. Njihova intervencija, u to nema nikakve sumnje, spriječila je napad policije na branitelje čije posljedice je teško predvidjeti. Evo što je o svemu za Narod.hr rekao pater Ike Mandurić:

“Kao što smo se i inače molili s braniteljima svaku večer u 22 sata u Savskoj 66, nas nekoliko svećenika – don Šibalić, don Stojić i ja došli smo do njih i na Trg svetog Marka. Nakon što ih je policija počela micati s Trga, ušli smo skupa s braniteljima u crkvu. Policajci su pokušali dva puta kidnapirati nekog od branitelja koji su već bili u unutrašnjosti crkve, prešli su prag crkve, tada smo mi, svećenici, intervenirali i stali na prag crkve. U još jednom pokušaju, policajci su pokušali kidnapirati Klemma i izvući ga iz crkve. Očito je cilj bio privesti barem nekog od branitelja s ovog mjesta”, rekao je Mandurić i dodao kako je” situacija je bila jako neizvjesna i napeta”, te kako je “u jednom trenu izgledalo kao da će policija ući u crkvu i uhićivati hrvatske branitelje”.

Ono što je važno u cijeloj ovoj priči jest činjenica da je policija postupala nezakonito. Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske “jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora” (čl. 7. 2.). osim u slučajevima “ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti”, što ovdje nije slučaj. Intervencija policije postavlja pitanja o zakonitosti njihova postupanja i, kao što su neki dobro primijetili, odgovornosti resornog ministra Ranka Ostojića.

Priopćenje Zagrebačke nadbiskupije, kao što smo vidjeli, također upozorava na moguće kršenje ugovora sa Svetom Stolicom.

Hrvatski mediji sada su se raspisali o liku i djelu patera Ike Mandurića, opisujući ga kao čovjeka koji je “spriječio sukob policije i prosvjednika”. Čitateljima našeg portala pater Ike Mandurić dobro je poznat kao studentski kapelan bazilike Srca Isusova u Zagrebu. Nekadašnji arhitekt, hrvatski branitelj (bio je pripadnik vojne policije HVO-a) Mandurić je od početka prosvjeda pružao duhovnu potporu braniteljima i organizirao molitve s njima u kojima su sudjelovali mnogi mladi.

“Mi, svećenici, smo ovdje s našim narodom, braniteljima, ne miješajući se u politiku”, rekao je sinoć.

Njegova i nazočnost drugih svećenika očito je spriječila moguće tragične scene na Markovu trgu.

G. An. | Bitno.net