Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić sastali su se danas u Uredu zagrebačkog nadbiskupa nakon čega su obišli u potresu stradalu zagrebačku katedralu te sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjega na Cvjetnom trgu koja je također stradala u potresima.

Kardinal Bozanić i mitropolit Porfirije istaknuli su da je njihov susret svojevrsno ekumensko hodočašće, ali i više od toga u ozračju Božjega poziva da prepoznamo čovjeka kao čovjeka i pružimo pomoć ljudima, prenosi Hina.

Zagrebački nadbiskup izvijestio je da je u oba potresa – u onom u ožujku i prosincu prošle godine – na području Zagrebačke nadbiskupije stradalo oko 80 crkava i 69 crkvenih objekata, od kojih je dio potpuno srušen, a dio više ili manje oštećen. Na području Sisačke biskupije stradalo je oko 30 crkava, od kojih su neke zatvorene, a neke oštećene.

Ipak, Bozanić je istaknuo da je „u prvom redu zbrinjavanje ljudi“, a poslije svega drugoga. „Apeliram da svi učinimo što možemo osobito za one koji nemaju krova nad glavom“, rekao je.

Kardinal je istaknuo i eksploziju dobra „koja se očitovala prošlih dana i to bez obzira s koje je strane došla i to dobro nas poziva da s pouzdanjem gledamo u budućnost.”

Porfirije je kazao kako je u potresima na prostoru Banovine oštećeno sedam ili osam hramova od čega su dva potpuno srušena, a ostali su jako oštećeni. Slično kao i kardinal Bozanić, naglasio je kako na prvome mjestu ljudi kojima što prije treba osigurati kakav-takav smještaj i da se tom zadatku svi trebaju angažirati.

Fotogaleriju sa susreta možete pogledati OVDJE.