U četvrtak navečer u SKAC-u u Palmotićevoj održala se dodjela zahvalnica svima onima koji su pridonijeli ovome projektu bilo financijski ili kao institucija suradnjom u nekoj od akcija 72 sata bez kompromisa. Večer je otvorena videom u kojem su bile prikazane neke od samih akcija.

U šest hrvatskih gradova, Dubrovniku, Osijeku, Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu, volontiralo je oko 2000 mladih na 364 volonterske akcije. Od toga je u Zagrebu bilo preko 700 volontera koji su odradili 148 volonterskih akcija u suradnji s 99 različitih institucija i obitelji u potrebi.  Uzvanici su mogli vidjeti kako je to izgledalo na terenu te se uvjeriti u beskompromisnost mladih volontera koji su svojim djelima preplavili Zagreb, ali i Hrvatsku u ta 72 sata.

Zatim se s nekoliko riječi obratila Đurđica Blažević, voditeljica samog projekta, koja se najprije zahvalila svim donatorima, pokroviteljima te institucijama bez kojih ova 72 sata ne bi bila moguća. S velikim je zanosom pročitala pismo jedne volonterke koje je sve oduševilo i ispunilo dvoranu blaženom atmosferom. Na kraju je Đurđica zamolila sve prisutne da pljeskom zahvale svim volonterima koji su sudjelovali ove godine i dali sebe beskompromisno, a taj je emotivni trenutak trajao nekoliko minuta.

S duhovne je strane kao govornik na pozornicu stupio p. Ike Mandurić, duhovnik SKAC-a, koji je prisutnima usmjerio pogled prema Bogu koji je sama dobrota, Onomu koji nam daje smisao i zbog kojega ovaj projekt i živi.

Među uzvanicima ovaj je projekt došla podržati i Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za društvene djelatnosti i mlade, koja je oduševila prisutne divnim riječima o volonterima i projektu, a jednako je oduševljenje izazvala i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom svojim kratkim, ali emotivnim govorom. Pročelnica Galić bila je prisutna i kao izaslanica gradonačelnika grada Zagreba. Treću godinu za redom projekt se u Zagrebu odvija uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije koju je svojim dolaskom predstavljao preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike. Kao jedan od velikih pokrovitelja svake godine ovaj projekt potpomaže HŽ Putnički prijevoz, a svojim prisustvom ovaj su događaj uzveličali Snježana Malinović, direktorica HŽ Putničkog prijevoza, te Mladen Lugarić, član Uprave, koji se prisutnima obratio s nekoliko riječi.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se svjetski priznati glazbenici Filip Novosel, virtuoz na tamburi, te Tihomir Hojsak, virtuoz na kontrabasu. Duo pod nazivom Bow vs. Plectrum (gudalo protiv trzalice) počastio je sve svojim ekskluzivnim skladbama s tek objavljenog albuma i izazvao opće oduševljenje u dvorani.

Uz red govora, red pjesme stigao je red i na same zahvalnice koje su svečano uručene donatorima i institucijama nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje i prigodni domjenak čime je ova volonterska akcija zaokružena, ali ne i završena jer već kreću pripreme za iduću godinu beskompromisnog volontiranja.

Pogledajte video koji prikazuje akcije.

Bitno.net