Za 20.000 mladih osiguran je smještaj u obiteljima, dok će oko 10.000 njih biti smješteno u dvoranama, školama i vrtićima. Velikom interesu obitelji za smještaj sudionika SHKM-a svjedoči i jedna obitelj iz Sustjepana koja će svoj dom otvoriti za 50-tak mladih vjernika.

SHKM

Foto: www.mladi-dbk.com

Brojne obitelji Dubrovačke biskupije otvorit će vrata svojih domova sudionicima nadolazećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) 26. i 27. travnja u Dubrovniku, na koji dolazi rekordan broj od 32.000 mladih vjernika iz Hrvatske, susjednih zemalja i svijeta.

Do sada je osiguran smještaj za 20.000 mladih sudionika SHKM u obiteljima, dok će oko 10.000 mladih biti smješteno u dvoranama, školama i vrtićima. Organizatori očekuju da će obitelji primiti još mladih vjernika u svoje domove, gdje će mladima biti udobnije.

Obitelji pojedinih gradskih župa primaju više od tisuću mladih, kao npr. župa sv. Mihajla, čije će obitelji prema sadašnjim podacima ugostiti 1200 mladih, obitelji župe sv. Petra više od 1000 mladih, jednako kao i župa sv. Nikole u Cavtatu.

Posebno je zanimljivo spomenuti župu sv. Spasa u Vitaljini, gdje će 117 vjernika primiti više od 200 mladih. Velikom interesu obitelji za smještaj mladih vjernika svjedoči i jedna obitelj iz Sustjepana koja će svoj dom otvoriti za 50-tak mladih vjernika.

Brojne obitelji Dubrovačke biskupije žele biti dio zajedništva mladih i ugostiti mlade vjernike na jednu noć, a Dubrovnik je i ovaj put kao i mnogo puta dosad u svojoj bogatoj povijesti pokazao svoju otvorenost i velikodušnost. Zbog velikog odaziva, mladi će se smjestiti i u školskim i sportskim dvoranama i sličnim objektima, kao što je to bilo i na prethodim Susretima hrvatske katoličke mladeži u drugim biskupijama.

Zahvaljujući malim privatnim poduzetnicima i privatnim iznajmljivačima, koji su se odazvali pozivu za smještaj mladih, mladi će prespavati i na brodicama privezanim u gruškoj luci, te u brojnim dubrovačkim apartmanima.

Dubrovački biskup Mate Uzinić uputio je protekle nedjelje svim vjernicima pismo zahvale u kojem je zahvalio “svakoj obitelji ponaosob, koja je otvorila svoje srce i svoj dom mladima iz Hrvatske, susjednih zemalja i svijeta, koji nam dolaze”. Također, zbog rekordnog broja mladih koje dolaze na susret u Dubrovnik, pozvao je sve obitelji da pronađu još malo prostora u svojim domovima. “Ovo je prigoda da svi budemo dio žive Crkve, da sudjelujemo u duhovnom buđenju naše biskupije”, istaknuo je biskup Uzinić.  (IKA)