biskup

U povodu 69. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta misno slavlje na bleiburškome polju predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, izvijestio je Hrvatski katolički radio.

U propovijedi je istaknuo kako su ‘Bleiburg, Križni put, ali i Jasenovac, ‘sramotna ljaga’ na licu Republike Hrvatske i svih onih koji su imali dužnost nešto napraviti u utvrđivanju istine utemeljene na povijesnim činjenicama, a zbog ideoloških razloga to nisu napravili, nego i dalje neistinama i mitovima raspiruju mržnju koja nas i u svibnju 2014. dijeli gotovo jednako kao što nas je dijelila i u svibnju 1945′.

Osvrćući se na naš svibanj 2014. biskup je primijetio da je obilježen ideološkim sukobima, dramatičnom ekonomskom krizom, velikim brojem nezaposlenih, nezaštićenim radnicima, bez perspektive za mlade. Dodao je da ‘ovakav svibanj 2014. nije samo posljedica korupcije i kriminala, nespretnosti i neiskustva posljednjih desetljeća, nego i neprevladanih ideoloških razlika i dviju suprotstavljenih „istina“ koje priječe jedinstvenu interpretaciju nacionalne prošlosti, odnosno posljedica je i onog svibnja 1945. koji spominjemo ili, dopustite da stvar proširim, Jasenovca koji je simbol jednog drugog tragičnog stradanja’.

Dubrovački biskup je upozorio da bez ispravnog objektivnog odnosa prema svojoj prošlosti, kako starijoj tako i onoj novijoj, nije moguće imati ispravan odnos prema svojoj sadašnjosti i budućnosti. Pozivajući, pak, na oprost kao temeljnu poruku evanđelja i Isusovo poslanje i poslanje Crkve, naglasio je da se iz molitve za oprost mora probuditi i ono ‘oprostiti’. Jer oprost je, uz istinu, jedino što može donijeti konačni mir i spokoj rasutim kostima naše braće i sestara. ‘Ovo oprostiti još se više odnosi na to da „mi“, „mi“ u Bleiburgu i „mi“ u Jasenovcu, oprostimo jedni drugima i jedni od drugih pitamo oproštenje. Ne za one zločine koji su se dogodili do 1945. i nakon 1945., ta nitko od nas nije zato odgovoran, nego zato što šezdeset devet godina kasnije jedni druge promatramo kroz te zločine’.

Biskup Uzinić je također pozvao na veći trud i zalaganje odgovornih oko utvrđivanja istine, osude svih zločina i jednak pijetet prema svim žrtvama. Svoju propovijed zaključio je pozivom: ‘Završimo konačno Drugi svjetski rat! Prestanimo se već jednom ponašati kao sinovi i kćeri ustaša i partizana i na druge gledati kao sinove i kćeri ustaša i partizana! Ma, prestanimo jedni drugima biti neprijatelji, a postanimo jedni drugima braća i sestre! I svi zajedno prionimo oko toga da se suočimo s problemima sadašnjosti, kako svojim sinovima i kćerima ne bismo ostavili naslijeđeni balast prošlosti koji nas je dijelio i dijeli, nego priliku za bolju zajedničku budućnost!’, navodi HKR biskupove riječi.

HKR | Bitno.net