Dugotrajan i radostan zvuk zvona varaždinske katedrale na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga, svečano je označio početak liturgije biskupskog ređenja novog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

U tim je trenucima iz Biskupskog ordinarijata krenula procesija prema glavnim vratima varaždinske katedrale. U procesiji je sudjelovalo i četrdesetak biskupa te više od dvije stotine drugih svećenika i redovnika iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Liturgijsko slavlje i ređenje koje je započelo u 10 sati predvodio je, kao glavni zareditelj, zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić, a kao biskupi suzareditelji služili su apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak te đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić.

Na biskupskom ređenju u prepunoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, prvom u njezinoj povijesti, sudjelovale su i brojne osobe iz političkog i javnog života Republike Hrvatske.

Nakon što je zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić znakom križa započeo svečano misno slavlje, pozdravnu riječ svim uzvanicima i vjernom puku uputio je drugi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

“Raduje se danas Crkva varaždinska – i ova na zemlji, ali i ona proslavljena u vječnosti s našim zaštitnicima svetim Markom Križevčaninom i blaženim Alojzijem Stepincem koji je pet godina mučeništva proveo na području naše Biskupije u zatvoru u Lepoglavi. Vjerujem da je s njima u slavi i naš prvi biskup Marko Culej.”

“Raduje se naša Crkva i pozdravlja svoga trećeg pastira kojeg nam šalje Petar naših dana papa Franjo. Dobro nam došao, dragi Bože, od sada u svoju Biskupiju u kojoj ćeš biti pastir i učitelj darom Duha Svetoga kojeg ćeš danas primiti po sakramentu biskupskog reda”, rekao je njegov prethodnik.

Nakon riječi svetog Evanđelja uslijedila je liturgija biskupskog ređenja. Prezbiteri pratitelji, vlč. Marko Đurin i fra Branko Radoš, dopratili su biskupskog izabranika mons. Božu Radoša pred sjedalo kardinala Josipa Bozanića, na što se vlč. Đurin obratio kardinalu riječima: „Prečasni Oče, Crkva varaždinska ište da prezbitera Božu zarediš za odgovornu službu biskupstva.“ Kardinal je potom pitao: „Imate li apostolski nalog?“, na što je prezbiter pratitelj odgovorio potvrdno: „Imamo!“

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua potom je pročitao Apostolski nalog, odnosno bulu Svetog Oca Franje, o biskupskome imenovanju.

Bula pape Franje upućena mons. Boži Radošu/Foto: Varaždinska biskupija

Kardinal Josip Bozanić u prigodnoj homiliji podsjetio je da “danas slavimo svetkovinu Krista Kralja svega svijeta, kojom završava liturgijska godina”.

“Crkva nas ovom svetkovinom poziva na propitkivanje i razmišljanje o smislu povijesti, o tijeku vremena koje prolazi, stavljajući pred nas iznimno ozbiljna pitanja: Tko je istinski kralj? Tko je pravi Gospodar vremena i vječnosti?”

“Dok promatramo obješenog zločinca na križu čujemo Isusovu poruku da na ovoj zemlji nije nitko definitivno izgubljen i nitko ne može otići toliko daleko od Očeve kuće da ne bi mogao biti dohvaćen ljubavlju Kristova križa. Križ je tron Božanske ljubavi. To je kraljevstvo na koje smo pozvani, jer svima su otvorena vrata Božjega milosrđa. Svetkovina Krista Kralja je naša radosna zahvala Bogu Ocu za dioništvo u baštini svetih u svjetlosti, jer On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje”, poručio je kardinal, dodavši kako se “tom temeljnom razlogu naše radosti pridodaje jedan novi, a to je biskupsko ređenje mons. Bože Radoša”.

“Ređenje biskupa ima izuzetno značenje za Crkvu i uvijek je razlog posebne radosti i slavlja. U njemu se očituje svijest Crkve, koja zna da je Krist Kralj čuva i ljubi. U biskupskom ređenju slavi se istodobno i univerzalnost Crkve i njezino ukorjenjenje na određenom prostoru; njezina novost života i njezin neprekinuti kontinuitet s crkvenim ishodištem, s prvom kršćanskom zajednicom.”

Bože Radoš

Foto: Varaždinska biskupija

Kardinal je podsjetio i kako je Isus u svijet poslao dvanaest apostola da “ispunjeni silom Duha Svetoga, propovijedaju Evanđelje i sve narode, skupljene pod jednim Pastirom, posvećuju i ravnaju”.

“Da bi ta zadaća potrajala do svršetka svijeta, apostoli su sebi izabrali pomoćnike i predali im, polaganjem ruku, od Krista primljeni dar Duha Svetoga kojim se podjeljuje punina sakramenta reda. Tako, dakle, u biskupima živi trajno, tijekom cijele povijesti Crkve i živjet će do svršetka svijeta, ono isto poslanje, zadaća i služba koju je Isus povjerio apostolima. Po vidljivosti biskupske službe uskrsli i otajstveno prisutni Isus Krist svoju Crkvu poučava, posvećuje i upravlja u istini i zajedništvu ljubavi.”

“U biskupima, okruženim prezbiterima, posred vjernika, prisutan je Gospodin Isus Krist, vrhovni svećenik.”

Zagrebački nadbiskup potaknuo je mons. Radoša da bude “uvijek biskup po srcu Isusa Krista Kralja, nasljedovatelj njegove Ljubavi do kraja, srdačan i velikodušan”.

“Neka Tvoja čvrstoća bude povezana s krotkošću, kako bi osobe Tebi povjerene prepoznale u Tebi odraz Božjeg milosrđa i dobrote. Pozvan si biti za druge, Kristovom ljubavlju davati, trošiti svoj život za povjerene Ti vjernike, dapače za svakoga čovjeka.”

“Biskup je onaj koji povezuje i gradi zajedništvo. On povezuje ljude s Bogom. On gradi crkveno zajedništvo služeći radosno Gospodinu. Tvoje biskupsko geslo (‘Služiti radosno Gospodinu’, lat. Servire Domino gaudenter) je dakle i Tvoj program, Tvoja težnja, Tvoja osobna biskupska iskaznica”, zaključio je kardinal Bozanić.

Bože Radoš

Mons. Bože Radoš/Foto: Varaždinska biskupija

Na kraju liturgijskog slavlja, nakon pozdravnih riječi i čestitki, svi okupljeni vjernici u katedrali ustali su i iskazali hvalu Bogu pjevajući himnu „Tebe Boga hvalimo“.

Potom je novozaređeni biskup, u pratnji dvojice biskupa zareditelja, mons. Josipa Mrzljaka i mons. Đure Hranića, prošao ispunjenom varaždinskom katedralom i svima udijelio svoj blagoslov.

Na kraju se svima okupljenima, prigodnim riječima zahvale, prvi put kao biskup obratio i mons. Bože Radoš. Novi je varaždinski biskup zahvalio najprije dragom Bogu, zatim papi Franji, zarediteljima, biskupima, svim svećenicima, vjernicima i svojoj mnogobrojnoj obitelji i rodbini koja se okupila u varaždinskoj katedrali.

Veliku fotogaleriju s povijesnog ređenja možete pogledati OVDJE.

Mons. Bože Radoš – kratka biografija

Mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku, pa je Bože odrastao u Kuševcu pored Đakova. Po završetku sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo je filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije.

Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu u Osijeku. Godine 1991. započeo je postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu. Uz to, u Nadbiskupiji je obnašao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika. Godine 2010. imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu. U više navrata bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruge hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa za pastoralnu orijentaciju „Vjesnik“. Od 2013. do 2016. godine bio je i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog Zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je kolegije: Duhovna teologija, Duhovnost Novoga Zavjeta, Duhovnost Staroga zavjeta, Život i duhovnost prema svetom Pavlu, Uvod u kršćansku meditaciju, Misiologija i Pastoralno vodstvo. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.

28. travnja 2016. imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu, a službu je preuzeo 15. lipnja 2016.

*Pročitajte više: Veliki razgovor s mons. Božom Radošem uoči biskupskog ređenja: ‘Možemo služiti radosno Gospodinu samo ako smo blizu Njega’

Tino Krvavica, Varaždinska biskupija | Bitno.net