Sisak

U Sisku je 2. svibnja najavljen Susret hrvatske katoličke mladeži koji će ovog vikenda biti održan u Sisačkoj biskupiji. Središnje događanje je u Sisku gdje će u subotu u 13 sati krenuti procesija Rimskom ulicom, novim mostom, a završiti ispred crkve sv. Kvirina. Nakon prigodnog programa od 15 sati događaj će kulminirati svetom misom u 18 sati koju će voditi kardinal Josip Bozanić, a propovijedati predsjednik Odbora HBK za mlade mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Govoreći o susretu biskup Vlado Košić je izrazio zadovoljstvo što se događa baš u Sisku. Zahvalio se svima koji dolaze, koji su organizirali susret i obiteljima koje će primiti mlade. „Vjerujem da će ovaj susret duhovno obogatiti i naš Grad Sisak i čitavu našu biskupiju, osobito probuditi one koji su zaspali i mlade koji su se uključili učiniti još aktivnijima, angažiranijima u životu njihove mjesne crkve, u njihovim župama i našoj biskupiji, a vjerujem da će se svi sudionici vratiti obogaćeni”, istaknuo je sisački biskup.

U biskupiji će ta dva dana boraviti prema sadašnjim procjenama 25 tisuća mladih iz cijele Hrvatske, BiH, s područja Srijema u Vojvodini, Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja. Gradonačelnik Dinko Pintarić je kazao kako je važno da mladi Sisak dožive kao čist grad. „Dakle, izuzetno je bitno da svaki trenutak, sve komunalne službe budu spremne počistiti. Jednako tako služba odvoza smeća će biti dežurna ova dva dana. Bit će na adekvatnim mjestima dovoljno mjesta za bilo kakvu vrstu otpada.”

Kad je promet u pitanju u petak će se znati kada i koje prometnice će biti zatvorene, a gradonačelnik je molio sugrađane na razumijevanje.
Povjerenik za pastoral mladih i predsjednik Organizacijskog odbora vlč. Branko Koretić je opisao kako će izgledati subota. Svaki autobus, odnosno, skupina će imati svoga volontera. Oni će čekati autobuse na tri dogovorena mjesta i odvesti ih na parkirališta. U pretprogramu ispred crkve Sv. Kvirina od 15 sati bit će, uz ostalo, izveden skeč koji će govoriti o istaknutim osobama u vjerskom životu s područja biskupije. U organizaciju se uključila Turistička zajednica. Otisnute su brojne karte grada s adresama ustanova koje se mogu posjetiti, a bit će otvorene tijekom cijelog dana.

Potpredsjednik Organizacijskog odbora mons. Antun Sente je istaknuo kako ovoliko ljudi nije bilo u Sisku od 1593. godine kada se dogodila pobjeda kršćanske vojske nad Osmanlijskim osvajačima. U isti mah je kazao kako je pravoslavna crkva i islamska zajednica u Sisku pokazala dobru volju za suradnju te će tijekom subote biti spremni prihvatiti zainteresirane skupine mladih za razgledavanje. Više nego dobar rezultat je da je 95% mladih smješteno po obiteljima, a četiri tisuće obitelji će prihvatiti mlade. (ika/bitno.net)