Crkva sv. Mihaela oštećena je u potresu u ožujku 2020. Od tada se ipak koristila za slavlje sakramenata. U potresima u prosincu 2020. nastala su mnoga nova i teška oštećenja na zvoniku, koja su utvrdili stručnjaci zaduženi za obnovu crkve. Zbog opasnosti od urušavanja zvonika crkva nije sigurna za uporabu.

Na službenim stranicama Franjevaca trećoredaca piše: “U župnoj crkvi svetog Mihaela u Gračanima (Zagreb) od 31. prosinca 2020. ne mogu se održavati liturgijska slavlja ni druga okupljanja vjernika. Osim toga je strogo zabranjen pristup u cintor crkve (ograđeni prostor oko crkve). Tu su odluku donijeli g. Juraj Pojatin i suradnici iz Studija Arhing, koji vode obnovu crkve i njezina zvonika poslije oštećenja nastalih u potresu u ožujku prošle godine. Naime nakon razornoga potresa u Petrinji i okolici 29. prosinca 2020., koji se vrlo snažno osjetio i u Zagrebu, nastala su mnoga nova i teška oštećenja na zvoniku gračanske crkve. Liturgijska slavlja i druga okupljanja vjernika održavat će se do daljnjega u župnoj dvorani. O novoj situaciji odmah je obaviješten Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu”.

Crkva sv. Mihaela sagrađena je oko 1610. godine, a kapela je na tom mjestu postojala najvjerojatnije od 1518. godine. Odredbom nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca 1942. osnovana je Župa sv. Franje Ksaverskoga, kojoj pripada i dio Gračana, a dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića od 5. srpnja 1983. Gračani postaju samostalna župa. Posljednja obnova crkve završena je 2017. Župom upravljaju franjevci trećoredci glagoljaši.