Prezbitersko ređenje trojice đakona Dubrovačke biskupije održat će se u subotu, 4. lipnja s početkom u 10.30 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Euharistijsko klanjanje ususret svećeničkom ređenju bit će u četvrtak, 2. lipnja.

Đakoni don Ivo Markić, don Jure Paponja i don Mišo Pecotić sveti red prezbiterata primit će po rukama dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića.

Izravni prijenos ređenja moći će se pratiti na Youtube kanalu, mrežnim stranicama i Facebook profilu Dubrovačke biskupije, a prijenos preuzima i Dubrovačka televizija.

Euharistijsko klanjanje ususret svećeničkom ređenju bit će u dubrovačkoj katedrali u četvrtak, 2. lipnja s početkom u 19.30 sati.

* * *

Ivo Markić rođen je 3. siječnja 1997. u Zagrebu od oca Luke i majke Katarine r. Dodić. Osnovnu školu završio je u Janjini. Nakon osnovne škole 2011. godine biva primljen kao kandidat Dubrovačke biskupije u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu te upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“ u Splitu. Završivši sjemenište, 2015. nastavlja svoju svećeničku formaciju u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Nakon dvije godine studija odlazi u Rim na nastavak studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijani boraveći u Germanicumu. Studije teologije završava na ljeto 2020. godine. Nakon toga, kao bogoslov provodi pastoralnu godinu u Župi Velike Gospe u Dubrovniku do rujna 2021. Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 24. studenog 2018., službu čitača primio je 25. studenog 2018., a službu pratioca primio je 24. studenog 2019. godine. Za đakona je zaređen 1. listopada u crkvi sv. Ignacija u Rimu po rukama predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinala Kurta Kocha. Đakonski praktikum vršio je u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli.

Jure Paponja, sin pok. Ilije i pok. Mile r. Galić, rođen je 24. siječnja 1992. u Metkoviću. Osnovnu školu završio je u Metkoviću, a srednju školu za hotelijersko turističkog komercijalistu u Dubrovniku. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Za đakona je zaređen 4. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike po rukama apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječkog nadbiskupa koadjutora. Đakonski praktikum vršio je u župi sv. Ilara, Mlini.

Mišo Pecotić, sin Kazimira i Mirjane r. Radovanović, rođen je 9. listopada 1963. u Splitu. Osnovnu školu završio je u Smokvici, a srednju upravnu školu u Splitu. Upisao je pravni fakultet u Splitu 1982. godine. Radio je u upravnim tijelima lokalne, županijske i državne vlasti na području otoka Korčule. Također je desetak godina radio u OTP banci u Smokvici na otoku Korčuli. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu od 2016. godine. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Za đakona je zaređen 4. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike po rukama apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječkog nadbiskupa koadjutora. Đakonski praktikum vršio je u župi Velike Gospe – Katedrala, Dubrovnik.