Milovan

Proljetni dani a s njima i prve “turističke laste” uvod su u turističku sezonu koja svake godine iznova, bitno obilježava život naših obalnih mjesta i krajeva, ali sve više i onih u unutrašnjosti. Mediji nas dodatno informiraju i animiraju, što sve treba učiniti da što spremnije dočekamo naše goste. I za našu je Crkvu svaka turistička sezona nova šansa i izazov, i to u dvostrukom smislu. Ponajprije, kako pomoći domaćim vjernicima koji su u ulozi gostoprimaca i danonoćno su zauzeti poslom te su u opasnosti da tijekom ljetnih mjeseci isključe iz svog života obitelj, molitvu, nedjelju, a možda i savjest… Važno je da ti naši ljudi fizički izdrže napore sezone (što nije uvijek lako), ali podjednako tako da i duhovno “prežive” bez većih šteta za svoju vjeru i moral. U tome im podrška uz ostalo može biti dobar primjer mnogih turista koji i na odmoru praktično žive svoju vjeru.

S druge strane naša si Crkva uvijek iznova želi posvijestiti kako joj upravo turizam, kao veliki “areopag”, pruža mogućnost naviještanja poruke evanđelja, u čemu je i sav smisao njezina poslanja. Papa Benediktu XVI. upravo je za jesen 2012. nagovijestio “Godinu vjere”, svjestan važnosti i hitnosti naviještanja vjere današnjem sekulariziranom, materijaliziranom i često duhovno lutajućem čovjeku.

Dokument Svete Stolice uz posljednji Svjetski dan turizma, pod naslovom “Turizam i približavanje kultura”, tako potiče pastoralne inicijative u turizmu kako bi se, zajedno s povijesno-kulturnom informacijom o bogatoj sakralnoj baštini naših crkava, iznosilo također izvorno vjersko značenje spomenika kulture. Potrebno je iskoristiti u tom smislu sve tehnološke mogućnosti, te “osmišljavati turističke posjete najvažnijim mjestima kulturno-vjerske baštine u biskupijama… kao i posvetiti važnost kulturnoj i duhovnoj izobrazbi turističkih vodiča, a može se pomisliti i na osnivanje organizacije katoličkih vodiča”.

Među mnogim poželjnim pastoralnim inicijativama može biti i tiskanje publikacija ili informativnih listića o sakralnoj baštini naših crkava i župa, izrada web-stranica i dr. gdje će se na lijep način predstaviti značenje i poruka pojedinih umjetničkih djela. Sva ta umjetnička djela iz naših crkava, naime, pružaju veliku mogućnost za poruku evanđelja za koju su turisti u danima odmora često vrlo otvoreni. “Umjetnička djela velika su mogućnost evangelizacije, jer se uključuju u via pulchritudinis, put ljepote, a to je povlašteni i očaravajući put koji omogućuje približiti se Božjem misteriju.” Dodajmo riječi su bl. Ivana Pavla II. pastoralnim djelatnicima u turizmu: “Vi surađujete na oblikovanju pogleda a to je buđenje duše za stvarnosti duha, pomažući posjetiteljima da se vinu do samog vrela vjere iz koje su potekla ova zdanja, te čineći vidljivom Crkvu sazdanu od živog kamenja koja oblikuju kršćanske zajednice.”

I predstojeća turistička sezona poticaj je svećenicima i njihovim suradnicima u turističkim mjestima i krajevima, da tijekom sezone budu dobri domaćini gostima, nadasve “da ljeti budu tu, u župi”; da i sami znaju poneku skupinu posjetitelja uz kvalitetno tumačenje provesti kroz crkvu; da nam crkve kroz dan budu što dulje otvorene (ali i čuvane!)… Nedjeljne mise, pak, u obalnim mjestima pružaju velike mogućnosti da se doživi zajedništvo vjernika različitih jezika, za što nam stoje na raspolaganju kratki pozdravi, molitve i čitanja na više jezika.

Neka i ovogodišnji susreti s mnogim i različitim gostima koji nam dolaze, po našoj zauzetosti, pridonesu većoj solidarnosti i zajedništvu među ljudima i narodima.

Mons. Ivan Milovan, predsjednik Odbora HBK za pastoral turizma

(ika/bitno.net)