U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Banjoj Luci, u subotu 8. lipnja održana je jedinstvena višesatna svečanost Duhovskog bdjenja i spomena Marije – Majke svih naroda, koji se već više godina javno obilježava u toj Gospinoj crkvi.

Banjolučki biskup Franjo Komarica je sugerirao Katoličkoj karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom BiH i Hrvatske da se okupe na Duhovsko bdjenje u Banjoj Luci u isto vrijeme kada se i Sveti Otac Franjo na Trgu sv. Petra u Rimu sastaje s predstavnicima katoličke karizmatske obnove iz cijelog svijeta i kada službeno počinje djelovati nova organizacija Charis, koja ujedinjuje ranije osnovane organizacije u karizmatskoj obnovi Crkve: Međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove i katoličko bratstvo.

Koordinator zajednice Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, Bosne i Hercegovine Mirko Puđa sa svojim suradnicima iz BiH i RH bio je glavni i odgovorni organizator susreta brojnih molitvenih zajednica iz raznih župa bosansko-hercegovačkih biskupija te župa iz Splitsko-makarske i Zagrebačke metropolije. Stiglo ih je na molitveno duhovni susret više od devet stotina. Pridružilo im se i stotinjak vjernika iz banjolučkih župa.

S područja koordinacije KKOBiH sudjelovalo je 17 zajednica: „Most Božje Ljubavi“ iz Mostara, „Sv. Mihael“ iz župe Drinovci, „Emanuel“ iz župe Gorica-Sovići, „Rastimo u Gospodinu“ iz župe Podhum, „Spiritus Sanctus“ iz Sarajeva, „Božja Ljubav“ iz Travnika, „Rastimo u Gospodinu“- Livno, „Nova zajednica“ iz Jajca, „Srca Isusovo i Srce Marijino“ iz župe Novi Travnik, „Dva srca“-župa Tolisa, „Srce Marijino“-Banja Luka, „Rastimo u Gospodinu“-Kiseljak, „Rafael“ župa Livno, „Milosrdni Isus“-župa Dubrave, „Duh Sveti“-Kupres, „Božje milosrđe“-župa Šujica, „Mlado Sunce“-Široki Brijeg.

S područja koordinacije KKO Hrvatske: „Ruah Adonai“-Zadar, „Sv. Ivan Krstitelj“-župa Švica, „Dva Srca“-župa Krasno, „Gorući Grm“-Zagreb, „Maranatha“-Zagreb, „Nanovo Rođeni“-Zagreb-Botinac, „Hosana“-Bjelovar, „Dobri Pastir“-Klis, „Apostoli Božjeg milosrđa“-Knin, „Sveti Križ“-Split-Veli Varoš, „Vis David“-Knin, „Udruga Milosrdni Isus“-Zagreb.

U sklopu duhovno-molitvenog programa izmjenjivale su se molitve, slavljenja i predavanja te kraće stanke. Cijelo vrijeme je bila prigoda za sakrament ispovjedi.

Predavanja su održali: fra Ivo Pavić OFM, o. Sebastian Šujević DI, fra Tomislav Jelić OFM, mg. Marijan Krajinović i Mišo Lukenda.

Svečanu koncelebriranu misu Duhovskog bdjenja, zajedno s desetoricom svećenika, slavio je biskup Komarica. Misno slavlje je započelo procesijom sa slikom Marije Majke svih naroda, koja je stavljena u toj crkvi na javno čašćenje i koju časte brojni hodočasnici (i turisti) koji prolaze kroz Banju Luku. Na početku misnog slavlja koordinator KKODS BiH Mirko Puđa zahvalio je biskupu Komarici na pozivu i omogućavanju duhovno-molitvenog susreta zajednicā KKODS, te mu uručio prigodne poklone-simbole karizmatskih pokreta u BiH i Hrvatskoj.

U uvodnom obraćanju biskup je izrazio „najsrdačniju dobrodošlicu“ svim nazočnima i izrazio zahvalnost organizatorima slavlja. Povezao je slavlje u Banjoj Luci s brojnim slavljima diljem svijeta od Rima – do Amsterdama gdje se u isto vrijeme održavaju centralna slavlja karizmatskog pokreta u Katoličkoj Crkvi odnosno čašćenje Marije kao Majke svih naroda.

Biskup Komarica je podsjetio na nakanu pape Franje, da osnivanjem nove crkvene organizacije Charis „cijela Crkva treba primiti na znanje da karizmatska obnova pripada cijeloj Crkvi“, a ne samo pojedincima, skupinama, udrugama ili pojedinim sredinama.

U propovijedi, polazeći od misnih čitanja, biskup je podsjetio na vjerovanje Crkve da Duh Sveti trajno djeluje u Crkvi i u svijetu. Njegovo djelovanje se u vremenu nakon Drugog vatikanskog koncila osobito prepoznaje u buđenju brojnih duhovnih gibanja. Ta gibanja ne dopuštaju stagnaciju, nezainteresiranost i duhovni nemar nego utiru nove smjerove novoj evangelizaciji.

Podsjetio je na jedinstveni uzorni primjer suradnje čovjeka sa Svetim Duhom u osobi Presvete Djevice i Bogorodice Marije. Protumačio je sadržaj njenih ukazanja u nizozemskom gradu Amsterdamu od 1945. do 1959. godine. Poruke iz tih ukazanja vidjelici Idi Peerdeman službeno su od Crkve priznate, a njeno čašćenje kao Majke svih naroda širi se diljem svih kontinenata. U duhu Gospinih usmjeravanja cijelog čovječanstva prema križu, „koji je najveći i najjasniji izraz Božje Ljubavi prema palom čovječanstvu“ biskup Komarica pozvao je okupljene da osvježe i obnove svoju ljubav prema Kristu raspetom i uskrslom.

Pri kraju misnog slavlja bilo je zajedničko klanjanje „živom Isusu“ izloženom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Uslijedila je pobožnost pred izloženom slikom Majke svih naroda. Biskup je izmolio Molitvu Zavještaja Crkve i čitave ljudske obitelji Majci Božjoj, koju je prvi put izgovorio papa Ivan Pavao II. na Duhove, 7. lipnja 1981. godine. Slijedila je svečana procesija s Gospinom slikom oko crkve, praćena pjesmama i molitvama. Biskup je pred vratima crkve nakon molitve i himne u čast „Mariji Zvijezdi“ kod trapista još jednom zahvalio svima na jedinstvenom sudjelovanju u slavlju zajedničke vjere, nade i ljubavi.

Nakon toga je pojedinačno mnogima podijelio blagoslov i ostao duže vrijeme u radosnom pjevanju duhovnih pjesama s brojnim članovima zajednica KKODS BiH i HR. Dio višesatnog i programa i misno slavlje animirali su članovi „El Shaddai“ iz Sarajeva s voditeljem fra Danijelom Rajićem, a dio programa, klanjanje i procesiju članovi „Nanovo Rođeni “ iz Zagreba s voditeljem Vigorom Gregom.

IKA | Bitno.net