Osim svijeća, ksaversku je prohladnu noć obasjao i svijetli lik bl. Alojzija Stepinca koji je i sam prošao svoj križni put vođen pouzdanjem u Onoga kojega je predano slijedio. U trenutcima provedenim u tišini i molitvi, mladi su tako, slijedeći Isusov križni put, slijedili sve one koji su njime prolazili otkako im je Isus pokazao put, zagledani s posebnom pozornošću u bl. Alojzija Stepinca.

Polazeći od krivih optužbi, promišljali su o slobodi kojoj niti jedna presuda ne može nauditi – mirnoj savjesti. Prihvaćajući križ i s njime nepravednu kaznu, promišljali su o ljudskim slabostima i padovima, strahovima i nemoćima, zaključivši ipak kako se snaga u slabosti usavršuje (usp. 2 Kor 12,9). U Isusovim susretima na križnome putu, susreli su se s utjehom i dobrotom, suosjećanjem i nadom; a u sjajnome Kristovu liku koji je zasjao na Veronikinu rupcu, podsjetili su se kako i oni, kada se odvaže odvojiti od nahuškane svjetine, mogu biti odraz Kristova lica u svijetu. Posvijestivši si da je Isusovo razapinjanje na križ u sebi skupilo sve najdramatičnije oblike ljudske poniženosti i boli, mladi su se ohrabrili vjerom da je Božja pravda dostižna te da se varljiva snaga smrti povlači pred naletom novoga života.

Na kraju pobožnosti, mlade je dodatno ohrabrio njihov nadbiskup. Podsjetio ih je da nisu ksaverskom kalvarijom hodali sami. „Ovdje je Isus posebno prisutan”, rekao je kardinal pojasnivši mladima kako je pobožnost križnoga puta svojevrsna škola u kojoj se uči mudrosti i logici križa koja je drugačija od logike svijeta. Podsjetio je kako u Isusovoj prisutnosti leži snaga naše vjere. „Isus nam govori večeras: Budi svoj! A znate li kada je čovjek najviše svoj? Kad je Božji. Budite potpuno svoji; budite Božji!”, zaželio je to mladima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na pobožnosti križnoga puta na zagrebačkom Ksaveru.

Donacijama od prodaje svijeća, koje su i ove godine pristigle iz svetišta Majke Božje Bistričke, mladi su prikupili 3.460,15 kuna i 1,57 eura za Fond „Mladi za mlade”. Fond „Mladi za mlade” ove akademske godine stipendira šestero studenata i to isključivo donacijama mladih.

IKA | Bitno.net