Talijanska novinarka i blogerica, majka četvero djece, Costanza Miriano dolazi u Hrvatsku kako bi promovirala dvije svoje knjige o bračnom životu koje su objavljene u hrvatskom prijevodu u izdanju “Glasa Koncila”.

Prva knjiga “Udaj se i budi podložna” sadrži pisma koje je Miriano pisala iz 15-godišnjeg iskustva obiteljskog života. U jedanaest pisama svojim prijateljicama i prijateljima progovara o razlikama između muškaraca i žena, otvorenosti životu i rađanju, odgoju i podizanju djece, doživljaju spolnosti kao dara Božjega, drugim riječima – o braku i obitelji…

Nakon međunarodnog uspjeha te knjige Miriano je napisala nastavak namijenjen muškarcima pod naslovom “Oženi ju i umri za nju” koji je doživio jednak uspjeh.

U toj knjizi s podnaslovom “Pravi muškarci za žene bez straha” autorica na jednostavan i duhovit način progovara o muško-ženskim razlikama s naglaskom na ulogu muškarca u suvremenoj obitelji. Kroz jedanaest poglavlja poziva muškarce da ponovo otkriju svoje specifično poslanje u odnosu prema obitelji, ženi i djeci, kao one koji daju sigurnost, ukazuju put te nesebično stavljaju sebe na drugo mjesto. U tom svakodnevnom “umiranju” i sebedarju skriva se tajna radosti, ispunjenosti i zadovoljstva svakog muškarca.

Miriano je jedna od najpopularnijih ženskih autora u Italiji koje se bave obiteljskim životom te radostima i problemima koje on donosi, a sada su njezine knjige dostupne i kod nas.

“Da odmah razjasnimo jedno. Svatko treba učiniti svoj dio posla. Ima onih koji govore i onih koji čine. Ja se javljam za ulogu govornika, čak i propovjednika ako treba, jer ispravno postupati je preteško”, piše Miriano i nastavlja:   

“Kada govorimo o podložnosti, šaptom doduše da izbjegnemo linč, moramo izaći iz svjetovnog govora koji stvarnost tumači kroz kategorije vlasti i moći. Naš je Kralj uzdignut na križ pobijedivši tako jedinog nepobjedivog neprijatelja, smrt. Stoga smo i mi pozvani napustiti logiku vladanja. Za nas ona ima sasvim drugačije značenje. Podložnost ne dolazi od prezira. Ne izabire se zato što se misli da nismo vrijedni. Žena je ta koja svojim ophođenjem ima odlučujući utjecaj na to hoće li muškarac biti spreman umrijeti za nju. Kada sveti Pavao poziva žene da prihvate biti podložne, odnosno biti ‘ispod’, nipošto ne misli da smo manje vrijedne. Naprotiv, upravo je zahvaljujući kršćanstvu nastupilo prvo veliko društveno prihvaćanje ženskog dostojanstva. Podložnost o kojoj govori sveti Pavao je dar, slobodan kao svaki dar jer bi se u protivnom radilo o porezu. Podložnost je slobodno darivanje sebe iz ljubavi.”

Bitno.net