Sinod

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, na čelu s patrijarhom Irinejem, idućega tjedna dolazi u Zagreb. Bit će to trodnevni posjet – od 7. do 9. lipnja. Premda se radi o unutarcrkvenoj stvari, o otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković” i Duhovnoga centra na zagrebačkom Svetom Duhu, u programu njihova boravka je i susret s najvišim predstavnicima Katoličke crkve u našoj zemlji, kao i susret s predstavnicima državne vlasti.

O ovome dolasku najviših predstavnika SPC-a u Hrvatsku, prvom, pa time i povijesnom događaju ovakve vrste u našoj zemlji, za Hrvatski katolički radio govorio je dr. Jure Zečević, ekumenski stručnjak, pročelnik Katedre ekumenske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu i tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog: „I patrijarh Irinej i aktualni članovi Svetog sinoda, pridaju značajnu pažnju odnosima s drugim kršćanskim Crkvama, osobito s Katoličkom crkvom. Iz sredstava javnog priopćavanja u Srbiji, ali i iz službenih priopćenja SPC, vidljivo je da je aktualno vodstvo SPC katkada, od strane nekih krugova u svojoj Crkvi, izloženo oštrim kritikama zbog navodne prevelike ekumenske otvorenosti. Poznato je na primjer, da je patrijarh Irinej još kao niški biskup iskazao vlastitu otvorenost za posjet Svetoga Oca Srbiji, odnosno Nišu, rodnom gradu rimskog cara Konstantina, 2013. godine, povodom obilježavanja 1700. obljetnice Milanskog edikta. Premda objektivne okolnosti, čini se, ne omogućuju Papin dolazak tim povodom, osobno držim da ovim posjetom Svetog sinoda Zagrebu i predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj, među ostalim, dolazi do izražaja otvorenost vodstva Srpske pravoslavne crkve za dijalog i za suradnju s Katoličkom crkvom”. Ujedno dr. Zečević dodaje: „Koliko je meni poznato, ovo je prvi puta u povijesti da u Hrvatsku, u Zagreb i na susret s najvišim predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj, sa Stalnim vijećem HBK, dolazi cijeli Sveti arhijerejski sinod. Već to samo po sebi govori o značaju toga susreta za međucrkvene odnose, jer Sveti arhijerejski sinod je, slikovito rečeno, neke vrste „vlada” „pomjesne” pravoslavne Crkve”.

Na novinarsko pitanje je li ovo ohrabrujući ekumenski znak, dr. Zečević odgovara: „Ovime pastiri dviju Crkava nedvojbeno daju pozitivan primjer kršćanske povezanosti i utoliko taj susret predstavlja novi znak nade na katoličko-pravoslavnim relacijama. Dakle, neovisno o samim temama razgovora, susret ima vrijednost znaka, pozitivnog znaka, znaka dobre volje, kojim crkveni pastiri svojim vjernicima, kršćanima obiju Crkava, a također i cjelokupnoj javnosti, svjedoče postojanje zajedničkih evanđeoskih temelja kršćanske vjere i svoju otvorenost za međusobnu suradnju”.

Dr. Jure Zečević za HKR komentira da je suradnja SPC-a s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj u znaku uzajamne otvorenosti i raspoloživosti: „Spomenuo bih kao primjer suradnju na razini biskupskih Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, čiji su članovi po četiri biskupa sa svake strane – te su se Komisije dosad susrele tri puta. Naveo bih i znanstveno-nastavnu suradnju na razini KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, gdje pravoslavni teolozi iz Beograda predaju na katoličkom visokoškolskom učilištu u Zagrebu i također katolički teolozi iz Zagreba na pravoslavnom visokoškolskom učilištu u Beogradu. Takvi i slični oblici suradnje, a to pokazuje i ovaj najavljeni susret, očituju da je i jednoj i drugoj strani stalo da se u našim Crkvama i društvima promiču autentične, čovjekoljubive, evanđeoske vrijednosti, i utoliko držim da ovaj susret, s obzirom na svoju vjersku i crkvenu dimenziju, zavrjeđuje da bude pozitivno vrednovan u javnosti”.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve sudjelovat će 7. lipnja na svečanoj akademiji u čast otvaranja nove pravoslavne gimnazije u Zagrebu, a dan kasnije, 8. lipnja susrest će se s predstavnicima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije u 9 sati u Nadbiskupskom dvoru na Kaptolu.

I na kraju, pojasnimo: Sveti arhijerejski sinod je najviša izvršna i sudska vlast na području svoje Crkve, u ovom slučaju SPC-a. Na njegovom je čelu patrijarh, sada Irinej Gavrilović, a u sastavu su 4 episkopa: sremski Vasilije, bački Irinej, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije. Njihov je zadatak, među ostalim, brinuti o dogmatskom i kanonskom jedinstvu, širenju kršćanske vjere te o odgojnom i duhovnom djelovanju na području SPC-a. (ika/bitno.net)