IrinejFoto: IKA
Srpski patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve stigli su u Zagreb. Svečani doček i doksologija tijekom koje je patrijarh Irinej blagoslovio vjernike održani su u četvrtak, 7. lipnja u hramu Preobraženja Gospodnjeg. Osvrćući se na povod dolaska, a to je otvorenje Srpske pravoslavne opće gimnazije” Kantakuzina Katarina Branković” i posveta kapele Sv. Save, patrijarh je istaknuo kako to predstavlja početak brige za mlade, kako bi se Riječ Božja prenosila preko škola, da oni koji ulaze u život i obrazuju se mogu kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima. Patrijarh Irinej vjernike je ohrabrio da čuvaju svoju vjeru i da ju žive, ali ne samo jezikom i umom, nego i životom.

U pozdravnoj riječi metropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan izrazio je radost zbog posjeta Svetog arhijerejskog sinoda. “Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš posjet bude ne samo od povijesnog značaja, nego da to bude posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Neka Bog blagoslovi ono što radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i Božju volju među ljude”, rekao je metropolit Jovan Pavlović.

Patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda susrest će se u petak 8. lipnja s predstavnicima Katoličke crkve, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. (ika/bitno.net)