alojzije stepinac

Srbijanske vlasti uručile su u utorak hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću “prosvjednu notu” u kojoj kritiziraju nedavnu odluku Županijskog suda u Zagrebu koji je poništio presudu protiv hrvatskog blaženika s montiranog komunističkog procesa 1946.

Ton te diplomatske note je potpuno nediplomatski i kako su komentirali hrvatski mediji, “pun uvreda”. Dokument ponavlja sve povijesne neistine o blaženiku, opisuje ga kao “vikara genocidnog režima NDH, čiji su ‘svećenici’ i ‘časne sestre’ bili zapovjednici koncentracijskih logora Jasenovac i Jastrebarsko”, i navodi ostale slične laži i konstrukcije koje su dosad korištene protiv nadbiskupa zagrebačkog.

Usred povijesnih laži, u jednom dijelu prosvjedne note blaženom Alojziju Stepincu imputiraju se riječi koje nikada nije rekao.

Srbi, naime, tvrde da je Stepinac na Uskrs 1941. izjavio da je “NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovnim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)”.

Stepinac to nije napisao niti izjavio, riječi su to Slavka Kvaternika u proglasu o uspostavljanju NDH 10. travnja 1941.

Na tu konstrukciju upozorili su i na Facebook stranici Zagrebačke nadbiskupije te dali poveznice na odgovarajuće tekstove.

MANIPULACIJE U SRBIJANSKOJ „PROSVJEDNOJ NOTI“

U „prosvjednoj noti“ srbijanskih političara, Stepincu se imputiraju riječ…

Posted by Zagrebačka nadbiskupija on 27. srpnja 2016

Činjenica da se Srbija u svom službenom dokumentu služi neistinama i netočnim navodima dosta govori o potpunoj nespremnosti tamošnjih vlasti da se upuste u konstruktivan dijalog o liku i djelu nadbiskupa zagrebačkog.

“Reakcije srbijanskih političara zapravo su najviše štete nanijele SPC-u, politizirale su cijelu situaciju. Da je sve ostalo u okvirima odnosa dviju Crkava, možda bi taj dijalog bio smisleniji. Ovako je nastalo previše ostrašćenosti, srbijanski su političari svojim istupima ideologizirali stvari. To politikantstvo glavno je obilježje cijele priče”, izjavio je hrvatski povjesničar Miroslav Akmadža u nedavnom razgovoru za naš portal.

Cijeli razgovor s njim na temu bl. Alojzija Stepinca pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net