Alojzije_Stepinac_on_trial

Nakon što je Boris Stepinac, nećak nadbiskupa zagrebačkog blaženog Alojzija Stepinca, zatražio od hrvatskih sudskih vlasti reviziju presude iz 1946., zagrebački Županijski sud u cijelosti je poništio presudu po kojoj su komunističke vlasti osudile nadbiskupa na 16 godina zatvora.

Podsjetimo, Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo Narodne republike Hrvatske, temeljem “Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države”, na montiranom procesu optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH. Stepinac je bio osuđen za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Niz povjesničara i stručnjaka je u međuvremenu dokazalo kako je riječ o klasičnom komunističkom montiranom procesu te da je na samom suđenju odvjetnik nadbiskupa dr. Ivo Politeo bio onemogućen u izlaganju obrane i zvanju svjedoka koji su bili spremni posvjedočiti u korist optuženog nadbiskupa. Istodobno, komunističko tužiteljstvo organiziralo je lažna svjedočenja, a sam proces je imao niz pravnih nepravilnosti i trajao je prekratko.

Ova odluka Županijskog suda u Zagrebu nastavak je izlaganja povijesne istine o liku i djelu hrvatskog blaženika. U veljači 1992. Sabor Republike Hrvatske donio je “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu” u kojoj stoji da je na montiranom političkom sudskom procesu nevino osuđen “stoga što je odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca, provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, sa dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke crkve kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda”.

Ova revizija postupka provodi se temeljem odredbe Zakona o kaznenom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vrijeme komunističke vladavine za politička, politički motivirana kaznena djela ili druga kaznena djela ako je do osuđujuće odluke došlo zlouporabom političke moći mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugoga odgovarajućega pravnog akta.

Pročitajte iskaz nadbiskupa na Stepincu iz 1946. OVDJE.

Bitno.net