1346700187m259

Presudom Općinskog suda u Splitu “Slobodna Dalmacija” dužna je platiti na račun Stjepana Loze i drugih tužitelja sveukupno 350 tisuća kuna zbog uvredljivog i klevetničkog pisanja iz pera Borisa Dežulovića oko angažmana građana koji su tražili uskraćivanje suglasnosti za održavanje “Gay parade” u Splitu, 2012. godine, izvijestio je news portal Narod.hr.

Prvostupanjska presuda na tužbu koju su podignuli Stjepan Lozo i drugi protiv “Slobodne Dalmacije”, uručena im je danas, a njom je “Slobodna Dalmacija” dužna isplatiti 250 tisuća kuna plus kamate, ukupno preko 300 tisuća kuna na ime odštete, te 34 tisuće kuna plus kamate, ukupno oko 45 tisuća kuna, dakle sveukupno oko 350 tisuća kuna.

Kompletan tužbeni zahtjev koji je predan splitskom Općinskom sudu 24.kolovoza 2012. je usvojen. U njemu tužitelji navode da je u Slobodnoj Dalmaciji 28. svibnja 2012. godine objavljen tekst s krajnje uvredljivim naslovom „Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji“, a u kojem su navedeni tužitelji imenom i prezimenom, definirani i prezentirani širokoj javnosti najgrubljim uvredama i kvalifikacijama, a sve iz razloga jer su izrazili svoj stav i mišljenje o održavanju „Gay parade“ u Splitu, piše narod.hr.

U spornom tekstu od dvije novinske stranice, stoje i dva krajnje uvredljiva podnaslova „desničarska stoka“ i „katolički talibani“, a višestruko se kroz tekst ponavlja izravna osobna uvreda „gnjide“, dok je ispod teksta objavljena i fotografija tužitelja. Pored uvreda u tekstu je iznesena i kleveta iz koje je izvedena gruba insinuacija i podvala, kojom se tužitelje stavlja u odgovornost za sudbinu djevojke Antonije Bilić, nestale neposredno prije održavanja gay pridea 2011. u Splitu, kada su zbog osiguranja pridea angažirane znatne policijske snage, piše u obrazloženju presude, a prenosi Kristina Ivandić u tekstu za narod.hr

“Ovo je prvi, ili jedan od prvih slučajeva da se donosi presuda u korist onih koji nisu spremni napustiti demokratska načela pred agresijom nedemokratskog, destruktivnog razvratničkog komplota. Vrijedi braniti svoju čast, svoj dom i univerzalna demokratska načela”, izjavio je Stjepan Lozo za narod.hr i dodao da ne vide prostor da bi županijska razina ovu nepravomoćnu presudu mogla osporiti, jer je i ovakva prvostupanjska presuda vrlo kvalificirana i izuzetno značajna.

narod.hr | Bitno.net