Kako javlja RTL, radi se o slučaju muškarca koji je nakon ulaska u trgovinu uzeo dezinficijens, pokleknuo i prekrižio se, što su snimile nadzorne kamere. Snimka tog čina prošle je godine postala viralna, proširivši se društvenim mrežama. 

Damir Jakšić, neovisni vijećnik iz Vinkovaca, kasnije je sam objasnio na Facebooku da je tog dana bila velika gužva te da je zaokupljen mislima dezinficijens zamijenio svetom vodom.

“Na ulasku u trgovinu stoji sredstvo za dezinfekciju i meni je to djelovalo kao sveta voda na ulasku u crkvu te sam se smočivši ruke nekontrolirano prekrižio. Je li to bila nekakva nostalgija za crkvom i odlaskom na misu,  je li to bila nekakva Božja volja ili nekakav znak, to prosudite sami”, poručio je tom prilikom.

Rigorozna kazna od pola milijuna kuna ga je iznenadila.

“Ispada da je kršenje tog GDPR-a sto puta teži prekršaj nego kad političar na visokom položaju zamrači novce, milijune kuna pokrade – oni plate 20 tisuća kuna.”

Agencija kojoj je sporna trgovina slučaj prijavila – kaznom želi poslati jasnu poruku.

“To je prvenstveno poruka voditeljima i izvršiteljima obrade da se Opća uredba o zaštiti podataka mora shvatiti ozbiljno, da su kazne velike. Stiže dosta prijava i mi ih pokušavamo riješiti u što kraćem roku”, ustvrdio je Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Što su to osobni podaci i koja su prava potrošača – većina još očito nije svjesna, poručila je odvjetnica Kladar koja se godinama bavi tim temama.

“Nisu svjesni da ih ne može svatko snimati na ulici. Isto tako, da imaju mogućnost saznati koje podatke netko o njima prikuplja, da nije dopušteno – da ako se ja odem cijepiti – što je sad aktualno – pa da se zna da se moja mama cijepila”, rekla je odvjetnica.

Pravila najviše, dodaje Kladar, krši država – točnije ministarstva ili tijela javne uprave, jer daju informacije.

“Na primjer, koliko je dužna moja mama ili ja, nazovem firmu i pitam je li moj suprug bio na poslu taj i taj dan. To su neki osobni podaci gdje vi morate biti oprezni koje podatke dajete, jer ja mogu biti u sudskom sporu sa suprugom”, pojasnila je Kladar.

Dok trgovina u kojoj se sve dogodilo nema komentara do pravomoćnosti, zaštitarska tvrtka čiji je zaposlenik snimku presnimio poručuje kako ulažu maksimalne napore u edukaciji ljudi i zaštiti podataka.

“Oštro osuđujemo svako postupanje koje se kosi s načelima i vrijednostima naše kompanije te primjenjivim propisima. Zbog svega navedenog se kao tvrtka ne smatramo odgovornima za povredu koja se navodi u odluci Agencije za zaštitu osobnih podataka i vjerujemo da ćemo u sudskom postupku uspješno dokazati neutemeljenost i nezakonitost predmetne odluke”, izjasnili su se iz Securitas Hrvatska, javlja RTL.