POZIV NA SOLIDARNOST

Sinjski franjevci pozvali vjernike da se suzdrže od kupovine na Badnjak

“Pokažimo našim majkama i očevima da zajedno nastojimo oko ostvarivanja njihovih prava, što uključuje i pravo na dostojanstvenu pripravu za proslavu Božića.”

Foto: Shutterstock.com

I dok ovih dana svi užurbano obilaze trgovine kako bi na vrijeme obavili “božićni šoping”, sinjski franjevci uputili su svojim župljanima poziv u kojemu ih podsjećaju na brojne radnike koji će po trgovačkim centrima i trgovinama raditi i na sam Badnjak, a koji svoj glas ne mogu ili ne smiju podići.

Dijeleći, kako su napisali citirajući konstituciju Gaudium et spes, “radosti i nade, žalosti i tjeskobe današnjih ljudi, osobito siromašnih i svih koji trpe”, sinjski franjevci odlučili su podići svoj glas “u obranu onih čiji se glas ne može čuti, misleći pri tom na radnice i radnike zaposlene u trgovačkim centrima i trgovinama u Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini”.

Radosni i ohrabreni činjenicom da će neki radnici zahvaljujući dobroj volji svojih poslodavaca na Badnjak biti slobodni, franjevci su uputili poziv i vlasnicima drugih lanaca na Badnjak ne traže zaradu, već svojim zaposlenicima omoguće “da se u okružju obitelji pripreme za najradosniji kršćanski blagdan.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Apeliramo na župljane i pridružujemo se pozitivnim inicijativama koje potiču građane diljem Hrvatske da se na Badnji dan solidariziraju s radnicima u trgovinama. Pokažimo našim majkama i očevima da zajedno nastojimo oko ostvarivanja njihovih prava, što uključuje i pravo na dostojanstvenu pripravu za proslavu Božića”, poručili su sinjski franjevci na prvom mjestu župljanima Župe Gospe Sinjske, ali i svim građanima svoga kraja, te ih pozvali da se suzdrže od kupovine na Badnja i time “očituju kršćansku blizinu i solidarnost s radnicima”.

Na koncu, zaključimo riječima Marka Miličevića, načelnika općine Ivankovo u kojoj je ukinut rad nedjeljom i blagdanima u trgovinama i pekarnicama:

“Samo zajedništvom i suradnjom te življenjem stavova koje zagovaramo moguće je napraviti pozitivne pomake u društvu. To podrazumijeva težak put, no želimo li osigurati dostojanstven život svakom čovjeku, moramo početi živjeti vlastito dostojanstvo, a ono sadrži i to da poštujući dostojanstvo ostalih izaberemo biti solidarni – da ne idemo u trgovinu nedjeljom i blagdanom već kupnju namirnica i stvari koje nam trebaju ostavimo za subotu ili za ponedjeljak u trgovinama i pekarama na području naše Općine.”

Nadamo se da će glas sinjskih franjevaca doprijeti do umova i srdaca svih poslodavaca i nositelja vlasti u čitavoj Hrvatskoj, kako bi doista svim radnicima u trgovinama Badnjak bio dan obiteljskog zajedništva i pripreme za slavlje Božića.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 22. prosinca 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi