Malenoj Riti, hrabroj četverogodišnjoj djevojčici koja je bolovala od teške bolesti srca, u petak je ugrađeno novo srce i dana nova prilika za život. Vijest je to koju je objavila njezina majka nakon uspješne dvanaestosatne operacije na zagrebačkom Rebru.

Iako se u toj bolnici godišnje obavi četrdesetak transplantacija srca, samo se jednom u nekoliko godina dogodi da su pacijenti tako mladi poput Rite, što je jedna od posebnosti ovog slučaja.

Druga posebnost jest u tome što je Riti novo srce ugrađeno samo dan nakon što je prošla operaciju ugradnje mehaničkog srca na koju su se liječnici odlučili zato što je donora za njezinu dob jako malo i bilo je izgledno da novo srce neće dočekati. Ipak, samo sat i pol nakon ugradnje mehaničkog srca stigla je fantastična vijest da Riti stiže novo srce, koje je dopremio Vladin avion izravno iz Beča.

Treća posebnost jest u tome što su tisuće molile i postile za Ritin život nakon što je njezina majka prošlu srijedu uputila potresnu poruku da njezina kći lebdi između života i smrti i pozvala svakoga tko može da moli za ozdravljenje.

Milost od Boga

U tom trenutku majka Dina mogla se samo u vjeri nadati da će se nekoliko dana nakon svog javnog vapaja potresena od radosti zahvaliti Bogu, liječnicima i svima koji su svojim molitvama doprinijeli sretnom ishodu, jer su joj i liječnici, koji su je i prethodnih dana ohrabrivali na molitvu, dali „priznanje da Bog ima veze s ovime“.

No, Dina Knežević se nije zaustavila samo na tome da se zahvali, posvjedočila je i kako su joj ovi događaji u potpunosti promijenili stav prema vjeri i potaknuli je na odluku da postane bolja osoba, te je pred kraj svoje poruke poručila svima da budu velikodušni za opraštanje jedni drugima.

„Ljudi moji, danas sam dobila Milost od dragog Boga, hodat ću svuda i svjedočiti o ovome svemu. Danas se moj život da postanem bolji čovjek i bolja osoba promijenio. Stav prema vjeri i svemu. Bože, hvala ti!… Molite i za one za koje smatrate da ne trebate. Opraštajte! Ako od Boga tražimo oprost, tko smo onda mi da nekom ne oprostimo!“ napisala je ganuta majka koja je navela da je Rita bila svjesna svoje situacije, te je naučila moliti „Oče naš“, i zazivati „Dođi, Isuse“.

Patnja djece

Borba koju ova hrabra četverogodišnjakinja vodi još nije gotova, treba vidjeti kako će njezino tijelo reagirati na novo srce i pred njom je zasigurno još dugačak, i vjerujemo uspješan oporavak. No, već je sada kroz svoje trpljenje dotaknula mnoge ujedinivši ih u molitvi i postu za svoje zdravlje.

Patnja djece jedan je od najčešćih argumenata onih koji svijet žele prikazati kao besmislen i zao. Slučaj malene Rite govori nam da ta patnja može potaknuti ono najbolje u ljudima, i da jedno maleno srce koje je prestajalo kucati, može oživjeti i potaknuti na dobrotu tisuće drugih.

Ivo Džeba | Bitno.net